Mainos

Taiwanissa suurmielenosoitus

Taiwanissa on järjestettu suurmielenosoitus viime lauantaina järjestettyjen presidentinvaalien tulosta vastaan. Presidentti on määrännyt turvallisuusjoukkoja lopettamaan protestoinnin.

Taiwanin presidentti Chen Shui-bian on määrännyt turvallisuusjoukot hajoittamaan jo viikon kestäneet mielenosoitukset.

Tänään Taiwanissa pidettiin maan historian suurin mielenosoitus. Arviolta puoli miljoonaa ihmistä osallistui mielenosoitusmarssille pääkaupungissa Taipeissa. He vaativat viikko sitten pidetyissä presidentinvaaleissa annettujen äänten laskemista uudelleen.

Presidentti Chen Shui-bian voitti vaalit vain 30 000 äänen turvin. Vastaehdokkaan Lien Chanin kannattajat syyttävät hallitusta vaalituloksen peukaloinnista ja vaativat tuloksen varmistamista laskemalla äänet uudelleen.

Mustiin pukeutunut Lien sanoi mielenosoittajille, että hän oli saanut selville yli tuhat väärinkäytöstä viime lauantaina pidetyissä vaaleissa.

-Tänään näin suuri joukko on kerääntynyt vaatimaan oikeudenmukaisia vaaleja. Tämä on demokratian kaikkein perimmäinen arvo, hän sanoi. Lien totesi, että opposition vaatimus on hyvin yksinkertainen: äänet on laskettava uudelleen.

Kansallismielistä Kuomintang-puoluetta johtava Lien on vaatinut myös selvitystä vaalien aattona sattuneesta ampumavälikohtauksesta, jossa Chen haavoittui lievästi. Oppositio epäilee, että tapaus oli tekaistu sympatiaäänten keräämiseksi istuvalle presidentille.

Chen valmis uudelleenlaskentaan

Presidentti Chen on puolestaan toistanut olevansa valmis uudelleenlaskentaan. Chen lupasi myös erota, jos oppositio pystyy todistamaan, että murhayritys olikin vaalitemppu.

-En ole lavastanut tätä ampumistapausta eikä ole mitään salattavaa. Tutkimukset ovat rehellisiä ja avoimia, presidentti vakuutti. Chen on kertonut aiemmin kannattavansa sitä, että äänet käydään vielä kertaalleen läpi. Paikallinen tuomioistuin kuitenkin hylkäsi keskiviikkona opposition valituksen, koska vaalien viralliset tulokset eivät olleet vielä silloin selvillä. Keskusvaalilautakunta julisti Chenin voittajaksi perjantaina.

Kiina varoitti eilen, ettei se jää toimettomaksi, jos Taiwan ajautuu sekasortoon. Kiina pitää Taiwania yhtenä maakuntanaan.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.