Mainos

Taiwanissa oppositio protestoi vaalitulosta vastaan

Taiwanin eilisten presidentinvaalien vaaliuurnat on määrätty sinetöitäviksi. Maan oppositio on vaatinut äänten uudelleenlaskentaa ja vaalien tuloksen mitätöimistä.

Tuhannet opposition kannattajat ovat osoittaneet mieltään Taiwanin presidentinvaalien tulokselle maan pääkaupungissa Taipeissa. Tuloksesta suuttuneet mielenosoittajat vaativat äänten uudelleenlaskua ja syyttivät presidentti Chen Shui-biania salamurhayrityksen järjestämisestä voittonsa varmistamiseksi.

Paikalla oli myös oppositiojohtaja Lien Chan, joka hävisi vaalit vain muutaman kymmenentuhannen äänen erolla. Hänkin vaatii viranomaisia tutkimaan Cheniä vastaan tehtyä salamurhayritystä. Opposition mukaan Chen itse järjesti ampumavälikohtauksen varmistaakseen eilisten vaalien voiton itselleen. Perjantaisessa välikohtauksessa haavoittui Chenin lisäksi myös hänen varapresidenttinsä Annette Lu.

Vaaliuurnat sinetöity

Taiwanin korkein oikeus on määrännyt kaikki presidentinvaaleissa käytetyt vaaliuurnat sinetöitäväksi. Korkeimman oikeuden edustajan mukaan uurnat sinetöidään todistusaineistoksi. Edustaja ei kuitenkaan kertonut, lasketaanko äänet uudelleen. Maan oppositio on vaatinut äänten uudelleenlaskentaa ja vaalien tuloksen mitätöimistä.

Istuva presidentti Chen Shui-bian voitti eiliset vaalit vain 30 000 äänen erolla oppositiojohtaja Lien Chaniin. Lien Chan on epäillyt vaalien rehellisyyttä jo aiemmin, sillä vaaleissa hylättiin noin 337 000 äänestyslipuketta, mikä on noin kolme kertaa niin paljon kuin vuoden 2000 presidentinvaaleissa. Vaaleissa oli 16,5 miljoonaa äänioikeutettua. Äänestysprosentti nousi 80:een.

Kansanäänestys hylättiin

Presidentinvaalien yhteydessä pidetty kansanäänestys Taiwanin Kiinan-suhteista ei Taiwanin keskusvaalilautakunnan mukaan ollut lainvoimainen, koska ainoastaan alle puolet taiwanilaisista äänesti kansanäänestyksessä.

Kansanäänestyksen ensimmäisessä kysymyksessä äänestäjiltä kysyttiin, tulisiko Taiwanin vahvistaa Kiinan vastaista ohjuspuolustusjärjestelmäänsä. Toinen kysymys oli, tulisiko Taiwanin avata neuvotteluyhteydet Kiinaan.

Presidentti Chen pyysi tulosten vahvistumisen jälkeen Kiinaa hyväksymään vaalituloksen ja aloittamaan keskusteluyhteyden maiden välillä.

(MTV3-STT-AFP-Reuters-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.