Mainos

Taiwanin uusi presidentti toivoo sopua Kiinan kanssa

Taiwanin vastavalittu presidentti Chen Shui-bian on kutsunut Kiinan rauhanneuvotteluihin. Samalla hän pehmensi itsenäisyysvaatimuksia sanomalla, että olisi valmis keskustelemaan yhden Kiinan politiikasta.

Presidentti Chen ei kuitenkaan esittänyt aikataulua neuvotteluille. Hän vaati myös, että Taiwania pitäisi rauhanneuvottelujen yhteydessä kohdella tasavertaisena Manner-Kiinan kanssa.

Hongkongilaiset sanomalehdet ovat esittäneet arvion, että Chen tuskin pyrkii kohti täydellistä itsenäisyyttä. Lehtien mukaan itsenäisyyden tavoittelu olisi poliittinen itsemurha ja tuhoaisi myös Demokraattisen edistyspuolueen, jonka ehdokaana Chen vaaleissa oli. Kiina on arvostellut voimakkaasti Taiwanin itsenäisyyspyrkimyksiä. Vaalien alla se uhkasi kapinallisena pitämäänsä maakuntaa jopa sodalla. Taiwanin pörssissä kurssit laskivat 2,6 prosenttia Chenin valinnan jälkeen. Chenin tarjous rauhanneuvotteluista ei muuttanut suuntaa.

Vihaiset Kuomintang-puolueen kannattajat kokoontuivat jälleen tänään puolueen päämajan edustalle osoittamaan suuttumustaan vaalitappiosta. Mielensoitukset alkoivat heti vaalituloksen tultua tietoon. Mielenosoittajat vaativat, että presidentti Lee Teng-hui eroaa heti puoluejohtajan tehtävistä. Kuomintang-puolueen johto päätti eilen, että Lee ja muu puoluejohto eroavat syyskuussa ylimääräisessä puoluekokouksessa.
(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.