Mainos

Taiwanin johtaja haluaa neuvotteluja Kiinan kanssa

Taiwanin presidentin mielestä Kiinan ja Taiwanin tulisi laatia yhteinen käytöstapasäännöstö, jotta kriisin puhkeaminen saataisiin estettyä.

Taiwanin presidentti Chen Shui-bian vaatii rauhanneuvottelujen aloittamista Kiinan kanssa. Kansallispäivän puheessaan tänään Chen sanoi, että Taiwanin ja Kiinan välille pitäisi laatia "käytöstapasäännöstö", jolla kriisin puhkeaminen saataisiin estettyä.

Taiwanin ja Kiinan erottavasta Taiwaninsalmesta on tullut yksi Aasian tulenarimpia pisteitä sen jälkeen, kun Chen valittiin uudelleen presidentiksi maaliskuussa. Kiina on vakuuttunut siitä, että Chen aikoo viedä Taiwanin kohti virallista itsenäisyyttä toisella kaudellaan - päätös joka Kiinan mukaan johtaisi sotaan.

Kiina ei vastannut heti Chenin neuvottelutarjoukseen. Kiina on kuitenkin aiemmin torjunut vastaavat ehdotukset sanoen, että Chenin on ensin tunnustettava yksi Kiina -periaate eli Taiwanin kuuluminen Kiinaan.

Maiden väliset neuvottelut katkesivat vuonna 1999. Kiinalla on yli 600 ohjusta suunnattuna Taiwania kohti, ja määrä kasvaa 60-70:llä ohjuksella vuosi.

(MTV3-AFP-Reuters-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.