Mainos

Taiwanin järistyksen uhreja yli 1 700

Taiwanin maanjäristyksen uhrien määrä kasvaa edelleen. Tämän hetkisten tietojen mukaan uhreja on jo yli 1 700. Loukkaantuneita on lähes neljä tuhatta. Järistyksessä romahtaneiden rakennusten raunioissa pelätään edelleen olevan loukussa pari tuhatta ihmistä. Huonot tietoliikenneyhteydet tai niiden puuttuminen kokonaan haittaavat vielä edelleenkin tietojen saantia Taiwanista.

Maanjäristyksen keskus oli Taiwanin saaren keskiosissa Nantoussa ja sen voimakkuus oli 7,3 richteriä. Järistys oli Taiwanin pahin lähes sataan vuoteen. Jälkijäristyksiä oli päivällä yli tuhat . Niitä arvioidaan voivan tulla vielä viikon tai kahdenkin ajan.

Sähköt katkesivat useista Taiwanin osista. Myös tietoliikenneyhteydet rikkoutuneet, samoin tiet. Lentokentät ja satamat eivät vaurioituneet. Nantoussa kuoli 300 ihmistä ja sortui kymmeniä taloja. Nantou sijaitsee 150 kilometriä pääkaupungista Taipeista. Niin ikään Taiwanin keskiosissa sijaitsevat Taichung ja Zhanghua kärsivät järistyksessä. Taipeissa sortui mm. 12-kerroksinen hotelli- ja asuintalo. Sinne jäi loukkuun yli 100 ihmistä. -Olin nukkumassa, kun katto yhtäkkiä romahti, kertoi rakennuksen 27-vuotias asukas. Pelastustyöntekijät kantoivat loukkaantuneita turvaan betonipalasten keskeltä. Sähkökatkos pimensi Taipein. Muutaman tunnin kuluttua sähköä saatiin osaan kaupunkia. Kaupungin talot säilyivät suurimmaksi osaksi ehjinä, mutta tulipaloja syttyi ja kaupunki oli osittain savun peitossa.

Taiwanin järistys oli yhtä voimakas kuin äskeinen Turkin maanjäristys. Taiwan näytti selvinneen vähemmillä vahingoilla, sillä varsinkin uudehkot talot on järistysherkän alueen vuoksi rakennettu kestäviksi. Turkin järistyksessä kuoli 15 600 ihmistä. Monet ovat yhä kateissa, kertovat tiistain tiedot. Myös Turkissa järisi tiistaiaamuna samalla alueella kuin vajaa kuukausi sitten. Ensimmäisen järistyksen voimakkuus oli 5 richteriä ja toisen 3,7.

Tyynenmeren laatta liikkuu

Yhdysvaltain geologisen tutkimuslaitoksen edustaja sanoi tiistaina, että Taiwanin maanjäristys johtuu Tyynenvaltameren laatan liikkumisesta länteen. Se uhkaa hänen mukaansa myös Japania. Eräät Taiwanin tehtaat oli suljettu, samoin pörssi ja valuuttamarkkinat.

Taiwanin presidentti Lee Teng-hui kehotti väestöä pysymään rauhallisena. Hän vakuutti, että kaikki voimavarat on siirretty pelastustöihin.

Taiwan irrottautui erilliseksi valtioksi Kiinan kansantasavallan perustamisen yhteydessä vuonna 1949. Kiina pitää sitä maakuntanaan. Kiina sai Taiwanin paikan YK:ssa vuonna 1971.

Taiwanin järistys


Kiinan presidentti Jiang Zemin on tarjonnut jo Taiwanille apua järistyksen uhrien auttamiseen. -Haluamme tarjota kaiken mahdollisen avun maanjäristyksen tuhojen pienentämiseksi, sanoi Kiinan presidentti kertoessaan osanotostaan maanjäristyksen aiheuttamaan suruun.

Japani aikoo lähettää pelastusmiehistöä Taiwanin maanjäristysalueelle, kertoi Japanin pääministeri Keizo Obuchi.

Suomalaisten tilannetta selvitetään

Ulkoministeriö selvittää parhaillaan suomalaisten tilannetta Taiwanissa. Selvitystyötä ovat haitanneet huonot tietoliikenneyhteydet Taiwaniin järistyksen jälkeen.

Kaikki Taiwanissa työskentelevät suomalaiset lähetystyöntekijät ovat selviytyneet aamun tuhoisasta järistyksestä ilman vahinkoja, kerrotaan Suomen Lähetysseurasta. Lähetysseura sai aamuyöllä rauhoittavan sähköpostiviestin yhdyssihteeriltään Taiwanista. -Olen ollut yhteydessä kaikkiin lähetteihin. Kaikki voimme hyvin, kotimmekin ovat pystyssä, sanoi yhdyssihteeri Irma Nygren viestissään.

Lähetysseuralla on tällä haavaa kymmenen lähetystyöntekijää Taiwanissa. Normaalista paikalla on enemmänkin suomalaisia, mutta osa heistä on vielä lomalla Suomessa.
(MTV3-STT-Reuters-AFP)
Pekka Karppisen raportti aiheesta Huomenta Suomessa. (1:32)
Pekka Heikkinen Helsingin yliopiston seismologiselta laitokselta kommentoi järistystä(0:29).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.