Mainos

Taiwanin ja Kiinan suhteet kiristyvät jälleen?

Taiwan ilmoitti tänään hylkäävänsä opin yhdestä yhtenäisestä Kiinasta, joka on ollut sen ja manner-Kiinan välillä käytyjen neuvottelujen perustana. Mannermaasuhteiden neuvoston puheenjohtaja Su Chi vahvisti, että Taiwanin hallitus pitää tästä lähtien Kiinan-suhteita "erityisinä kahden kiinalaisen valtion välisinä suhteina".

Hallituksen mukaan valtiot voivat kuitenkin jonain päivänä yhdistyä yhdeksi kiinalaiseksi kansakunnaksi.
-Uusi määritelmä heijastaa pettymystämme kommunistisen Kiinan "yksi Kiina" -periaatteeseen. Katsomme, että nykyiset epänormaalit suhteet Taiwanin salmen molemmin puolin johtuvat siitä, etteivät kommunistit halua kohdata todellisuutta, Su sanoi.

Taiwan ja Kiina ovat käyneet varovaisia puolivirallisia neuvotteluja vuosikymmenen alkupuolelta asti. Neuvottelujen pohjalla on ollut näkemys, jonka mukaan osapuolet edustavat yhden Kiinan "kahta poliittista kokonaisuutta".

Kommunistisen Kiinan kansantasavallan johto ei ole tunnustanut Taiwanin hallitusta, joka pitää itseään maanpaossa olevana Kiinan tasavaltana. Taiwanin ilmoitus luopua yhden Kiinan periaatteesta on raivostuttanut manner-Kiinan johdon, joka pitää Taiwanin politiikkaa vaarallisena vehkeilynä muodollisen itsenäisyyden toivossa. Kiina on jyrkästi kieltänyt Taiwanin itsenäistymisen ja vannonut estävänsä kaikki saaren itsenäistymispyrkimykset.
(STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
    Mainos

    Suosituimmat videot

    Mainos

    Uusimmat

    Mainos
    Mainos
     

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.