Mainos

Taiwan vetoaa rauhanomaiseen ratkaisuun

Taiwan peräänkuuluttaa rauhanomaista ratkaisua Kiinan ja Taiwanin sanasotaan, mutta varoittaa, ettei se taivu Kiinan painostuksen alla.

Taiwan ilmoitti lähettävänsä pian erityislähettilään Washingtoniin selostamaan Yhdysvaltain viranomaisille Kiinan suhteiden huonontuneisuutta. Kiinan presidentti Jiang Zemin sanoi eilen Yhdysvaltain presidentti Bill Cintonille, että Kiina ei sulje pois voimankäyttöä Taiwanin kysymyksen ratkaisemiseksi. Xinhua-uutistoimisto ilmoitti tänään Jiangin kertoneen Kiinan kannasta Clintonille näiden välisessä puhelinkeskustelussa. Clinton puolestaan vahvisti uutistoimiston mukaan Yhdysvaltain sitoutumisen "yhden Kiinan" politiikkaan.

Taiwanin presidentti Lee Teng-hui ilmoitti tänään, että Kiinan ja Taiwanin suhteet ovat "erityiset kahden maan väliset suhteet". Taiwanin ulkoministerin tiedottaja Henry Chen sanoi, ettei Taiwan taivu Kiinan painostuksen alla ja päinvastoin tulee toimimaan kansainvälisellä areenalla siten, että "maan olemassaolon tosiasiallisuus paremmin ymmärrettäisiin ja maan ääni paremmin kuuluisi maailmassa".

Hongkongilaisten ja kiinalaisten sanomalehtien mukaan Kiinan kansan vapautusarmeija olisi määrätty sotaharjoituksiin reaktioksi Taiwanin presidentin lausuntoihin. Eräiden lähteiden mukaan armeija olisi määrätty "toisen asteen" hälytystilaan. Armeijaan kuuluu 2,5 miljoonaa sotilasta.

Sotilasasiantuntijoiden mukaan Kiinalla keinot vähissä Taiwanin suhteen

Läntisten sotilasasiantuntijoiden arvioiden mukaan Kiinalla ei ole sanasodan lisäksi sotilaallisia vaihtoehtoja edetä Taiwanin kysymyksessä, ellei se halua vetää Yhdysvaltoja mukaan konfliktiin. Kiina ilmoitti viime viikolla omaavansa neutronipommin valmistukseen tarvittavan teknologian, mutta sotilasasiantuntijoiden mukaan pommin käyttö tai täysimittainen Taiwaniin tunkeutuminen ovat mahdottomia kuvitelmia.

Kiinan muut vaihtoehdot olisivat ohjusten laukaisu, merivoimien käyttö Taiwanin eristämiseen tai Taiwanin hallinnassa olevan pienen saaren kaappaus. Asiantuntijoiden mukaan nämä vaihtoehdot olisivat kuitenkin tehottomia ja Yhdysvaltain sekaantuminen asiaan olisi mahdollista. Ydinaseiden käytön mahdollisuutta asiantuntijat eivät pidä todennäköisenä muussa tilanteessa kuin jos Kiinan olemassaolo olisi uhattuna.

Yhdysvallat katkaisi diplomaattisuhteet Taiwaniin vuonna 1979 Kiinan eduksi, mutta se ei ole koskaan lausunut, puolustaisiko se Taiwania Kiinan hyökätessä maahan. Yhdysvallat myy aseita Taiwanille. Viimeksi Taiwan ja Kiina ajautuivat sotilaalliseen kiistaan maaliskuussa 1996, kun Clinton lähetti merivoimien taisteluryhmän Taiwanin salmelle estääkseen Kiinan sotilasharjoitukset siellä. Kiina tulkitsi teon Taiwanin kansainvälisen profiilin nostamiseksi.

Kiina ja Taiwan ovat hallinneet alueitaan erillisinä siitä lähtien, kun Tshiang Kai-shekin kansallisarmeija pakeni Taiwanin saarelle vuonna 1949 hävittyään sodan Mao Tse-tungin (Mao Zedongin) johtamille kommunisteille. Taiwan on ilmoittanut hylänneensä "yhden Kiinan" politiikkansa ja aikovansa vastedes hoitaa suhteita manner-Kiinaan kuin erilliseen valtioon.
(STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.