Mainos

Taiwan lopetti yhdistymistä pohtineen neuvoston

Kiinalla on ainakin 700 ballistista ohjusta suunnattuina Taiwania kohti, ja Kiina on uhannut hyökätä saarelle, jos Taiwan siirtyisi kohti virallisen itsenäisyyden julistamista.

Taiwanin hallitus on päättänyt lopettaa neuvoston, jonka tehtävänä on ollut pohtia mahdollista yhdistymistä Kiinaan. Presidentti Chen Shui-bian on tänään ilmoittanutpäätöksestä, joka tulee voimaan huomenna.

Neuvosto perustettiin vuonna 1990. Se ei kuitenkaan ole toiminut presidentti Chenin aikana. Hänen Demokraattinen edistyspuolueensa on kampanjoinut avoimesti itsehallintoasemassa olevan Taiwanin itsenäistymisen puolesta. Hän vakuuttaa kuitenkin, ettei Taiwan aio muuttaa tilannetta yksipuolisesti.

Samalla kumottiin mahdollisen yhdistymisen periaatteet, joista oli sovittu Taiwanin hallituksessa vuonna 1991. Periaatteiden mukaan mahdollinen yhdistyminen olisi tapahtunut vaiheittain, mutta mistään aikataulusta ei sovittu. Periaatteissa todetaan Manner-Kiinan ja Taiwanin olevan Kiinan alueen osia, ja edelleen, että Taiwanin väestön oikeuksia ja etuja on kunnioitettava.

Presidentti ajoi neuvoston lakkautuspäätöstä huolimatta Yhdysvaltain vastustuksesta. Yhdysvallat vastustaa Taiwanin saaren aseman muuttamista sekä mannerkiinalaisten että taiwanilaisten yksipuolisella päätöksellä.

- Kiinan jatkuva sotilaallinen uhka ja sen yritykset käyttää muita kuin rauhanomaisia keinoja muuttaa yksipuolisesti Taiwanin salmen status quota aiheuttivat neuvoston lopettamisen, perusteli Chen. Hän jatkoi, ettei hän vastusta suhteiden kehittämistä Manner-Kiinan kanssa, kun se perustuu taiwanilaisten vapaalle tahdolle.

Kiinalla on ainakin 700 ballistista ohjusta suunnattuina Taiwania kohti, ja Kiina on uhannut hyökätä saarelle, jos Taiwan siirtyisi kohti virallisen itsenäisyyden julistamista. Kiina ja Taiwan erosivat vuonna 1949 sisällissodan jälkeen, mutta Kiina pitää Taiwania yhä osanaan.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.