Mainos

Taiwan lepyttelee Kiinaa

Taiwan on ilmoittanut Kiinaa lepyttääkseen peruuttavansa suunnitelemansa sotaharjoitukset.

Taiwanin laivaston oli määrä aloittaa sukellusveneiden torjuntaharjoitukset reilun viikon kuluttua, mutta harjoitukset peruttiin Kiinan arvosteltua suunnitelmia rajusti.

Kiinan ja Taiwanin välit kiristyivät viikonloppuna, kun Taiwanin presidentti Chen Sui-bian ehdotti kansanäänestystä saarivaltion itsenäisyydestä. Taiwanin parlamentti kertoi kuitenkin tänään olevansa luopumassa asiaa koskevasta lakiehdotuksesta Kiina-suhteiden vuoksi.

Kiina pitää Taiwania omana maakuntanaan.

USA ei tue Taiwanin itsenäisyyttä

Yhdysvallat on ilmoittanut, ettei se tue Taiwanin itsenäistymispyrkimyksiä.

Yhdysvaltain kansallisen turvallisuusneuvoston edustajan Sean McCormackin mukaan maan politiikka Kiinan ja Taiwanin suhteen ei ole muuttunut. -Politiikkamme Kiinan ja Taiwanin suhteen on sama kuin ennenkin. Yhdysvaltojen politiikka on yhden Kiinan politiikka emmekä tue Taiwanin itsenäistymistä, McCormack sanoi.

-Taiwanin viranomaiset ovat ilmoittaneet, etteivät presidentti Chen Shui-bian lauantaiset puheet eivät ole itsenäisyysvaatimuksia. Pyydämme kaikkia osapuolia välttämään toimia, jotka uhkaisivat alueen rauhaa ja tasapainoa ja pyydämme Pekingiä ja Taiwania aloittamaan keskustelut asiasta, McCormack jatkoi.

Yhdysvaltojen yhden Kiinan politiikassa tunnustetaan Kiinan kanta siitä, että Taiwan on sen kapinallinen maakunta, mutta siinä myös edellytetään, että Kiinan ja Taiwanin tulee sopia saaren asemasta rauhanomaisesti.

Kongressin vuonna 1979 hyväksymä laki velvoittaa Yhdysvallat myymään Taiwanille riittävästi aseita itsepuolustusta varten.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.