Mainos

Taivaallisen rauhan aukion tapahtumista yhdeksän vuotta

Tuhannet ihmiset kokoontuivat illalla Hongkongin keskuspuistoon kunnioittamaan Tiananmenin verilöylyn muistoa Pekingissä vuonna 1989. Tilaisuuteen odotettiin noin 40 000 ihmistä, mutta itsepintainen sade vähensi osallistujamäärää.

Ihmiset laskivat puistossa kukkaseppeleitä niiden demokratiaa vaatineiden ihmisten muistoksi, jotka saivat surmansa Kiinan kansanarmeijan tukahdutettua verisesti opiskelijoiden mielenosoituksen Pekingin Tiananmenin aukiolla 4. kesäkuuta 1989. Joukkokokoukselle tervehdyksensä esittivät myös maanpaossa elävät toisinajattelijat Wei Jongsheng ja Wang Dan, jotka kehottivat videopuheessaan hongkongilaisia kylvämään demokratian siemenen Kiinaan.

Yhdysvalloissa tätä nykyä asuva Wei tähdensi puheessaan, että Hongkongilla on merkittävä osa demokratian edistämisessä Kiinassa.
-Manner-Kiinassa asuvien ystäviemme toive on, että Hongkongin asukkaat voisivat suojella omaa pientä demokratiaansa ja tehdä siitä demokratian siemenen koko Kiinalle, hän sanoi.

Myös Wang korosti Hongkongin osuutta demokratian edistämisessä.
-Hongkongin rooli Kiinan demokratisoimisessa on hyvin merkittävä ja tärkeä...Taistelkaamme yhdessä ja nopeuttakaamme demokratiahankkeen vauhtia Kiinassa, hän sanoi.

Ilta huipentui perinteiseen tapaansa kynttiläkulkueeseen. Sen aikana Kiinan johtoa vaadittiin arvioimaan uudelleen Tiananmenin tapahtumien virallinen tulkinta ja vapauttamaan kaikki poliittiset vangit. Kynttiläkulkue on järjestetty jokaisena yhdeksänä vuonna Tiananmenin verilöylyn jälkeen. Viime vuonna tapahtumaan osallistui noin 55 000 ihmistä.

Kiina ei ole koskaan kertonut virallisesti verilöylyssä kuolleiden määrää, mutta arvioiden mukaan heitä oli satoja. Verilöyly leimattiin "vastavallankumoukselliseksi kapinaksi" ja sitä seuranneissa puhdistuksissa tuhansia muita ihmisiä pidätettiin ympäri maan. Vielä yhdeksän vuotta Tiananmenin jälkeen noin 3000 ihmistä on edelleen vankilassa.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja