Mainos

Taivaalle kannattaa jälleen tähyillä

Auringon pinnalla sattui keskiviikkona alkuyön tunteina vahvoja avaruussään purkauksia. Ilmatieteen laitoksen mukaan revontulien näkemisen todennäköisyys on keskimääräistä korkeampi myös Keski- ja Etelä-Suomessa.

Ilmatieteen laitos pystyy antamaan revontulista tarkempia ennusteita, kun satelliittimittaukset antavat tietoa purkauksiin liittyvien magneettisten pilvien ominaisuuksista. Niiden ennustettiin saapuvan Maan lähiavaruuteen torstaina illalla tai puolenyön tienoilla.

– Aiemman auringon aktiivisuuden seurauksena Maan magneettikenttä on kuitenkin jo keskiviikon alkuillasta häiriöisessä tilassa, joten tulevina öinä kannattaa jälleen tähyillä taivaalle. Vastaavanlaiset purkaukset ovat todennäköisiä myös tulevina kuukausina, mutta tummenevan illan tarjoama kontrasti revontulivalolle on katoamassa pikkuhiljaa kevätöiden lyhenemisen myötä, Ilmatieteen laitoksen ryhmäpäällikkö Kirsti Kauristie opastaa.

Auringon aktiivisuussykli kestää 11 vuotta. Tuoreen myrskyn vahvuisia myrskyjä esiintyy syklin aikana keskimäärin 25 kertaa.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.