Taiteoven asennus

Vanha taiteovi oli nätti ja toimi hyvin, mutta joku vahinko oli elämän virrassa käynyt - paneli tai kaksi oli tärveltynyt ja poistettu, jonka seurauksena ovi ei tietenkään enää sulkeutunut kokonaan.

Isäntäväki oli mieltynyt oveen, joten uusi hankittiin samalta valmistajalta. Se saatiin jopa määrämittaan sahattuna; yleensähän tällainen paketti tulee tehdasmittaisena. Ei sellaisenkaan lyhentäminen iso homma ole - rautasaha ja tarkkakätinen mies suoriutuvat siitä helposti

Työkalujen suhteenkin selvitään poikkeuksellisen vähällä: sahan lisäksi tarvitaan mittanauha, kynä ja ruuvitaltta. Pystylistojen asento on hyvä tarkistaa vatupassilla tai luotilangalla.

Entisen oven pystylistat irtosivat ruuvimeisselillä kevyesti vääntämällä ja kiinnityskappaleet samalla työkalulla pyörittäen.

Ylälista irrotettiin samalla menetelmällä. Ovi oli tässä vaiheessa yhä siinä kiinni. Ovi painettiin vain kasaan ja apumies siirteli sitä mestarin ohjeiden mukaan oikealle ja vasemmalle; lopuksi se nostettiin paikaltaan yhdessä ylälistan kanssa. Ovi listoineen ja tykötarpeineen pantiin talteen mahdollista tulevaa käyttöä varten, hyväkuntoinen kun oli.

Työn kulku oli seuraavanlainen:

1. kiinnitettiin saranapuolen pystylista
2. rasvattiin ylälista ja pujoteltiin oven kiinnikkeet siihen
3. nostettiin näin saatu "paketti" pystyyn ja kiinnitettiin ylälista paikalleen
4. kiinnitettiin käyntipuolen pystylista
5. kiinnitettiin lukon vastakappale käyntipuolen pystylistaan
6. mitattiin, katkaistiin ja pantiin paikalleen käyntipuolen peitelista
7. pantiin paikalleen saranapuolen peitelista

Uuden oven paikalleen pano aloitettiin tutkimalla paketin mukana tulleita piirustuksia. Yksinkertaiselta näytti ja sellaiseksi myös osoittautui, vaikka valmistaja olikin ehtinyt muuttaa joitakin yksityiskohtia. Olihan malli tietysti viisitoista vuotta nuorempikin.

Uusi sivukiinnike oli pitkä lista, jossa oli valmiina reikiä ruuveille. Käytimme sähköporaa, vaikka mestari huomauttikin että käsimeisseli olisi parempi: materiaali on pehmeää ja jos käyttää liikaa momenttia, ura saattaa käyristyä ahtaaksi.

Listan pystysuoruus on syytä tarkistaa ennen lopullista kiinnittämistä Se onkin paras kiinnittää ensin vaikkapa vain yhdellä ruuvilla molemmista päistä ja yhdellä keskeltä - näin säästyy turhalta ruuvaamiselta, jos sen asentoa joutuu korjaamaan.

"Saranapuolen" listan kiinnittämisen jälkeen ovi pujoteltiin irrallaan olevaan yläkiskoon. Sen rasvaus on hyvä tehdä jo nyt, sillä ylälistan kiinnittämisen yhteydessä ovea joudutaan taas siirtelemään laidasta toiseen ja rasvatussa urassa se liukuu paljon kevyemmin. Tässä ovimallissa oli yläkiskon käyntipuolen päässä pieni joustosalpa, joka pitää suljetun mutta lukitsemattoman oven kiinni - kannattaa katsoa, että ovi tulee kiskoon oikein päin, eli tämä salpa oven lukon puoleiseen reunaan!

Apulaisen pitäessä pakkana olevaa ovea pystyssä mestari nousi jakkaralle ja ruuvasi ylälistan paikalleen - edelleen varovaisuutta noudattaen.

Ylälistan kiinnittämisen jälkeen - ovi siis oli jo siinä paikallaan - ruuvattiin paikalleen käyntipuolen pystylista, merkittiin siihen lukon vastakappaleen paikka vetämällä ovi kiinni, ja ruuvattiin myös vastakappale oikeaan kohtaansa.

Sivulistat viimeisteltiin peittämällä niiden kiinnitysruuvit mukana tulleilla, pehmeillä peitelistoilla. Ns. saranapuolelle se painellaan suoraan paikalleen, mutta toisella puolella listaa joudutaan katkaisemaan lukon vastakappaleen takia.

Uusi ovi on aukkoonsa reilun levyinen ja jää mukavasti hiukan laskoksille. Sitä paitsi siitä on nyt myös varaa ottaa paneli tai kaksi pois, vaikka sattuisi taas vahinko.

Lue myös:

    Uusimmat