Taiteilijat kansaa palvelemaan, vaatii pamfletti

Kuukausipalkkaa tai apurahaa nauttivien taiteilijoiden pitää ottaa yleisönsä entistä enemmän mukaan taiteen tekemiseen.

Näin julistaa tuore pamfletti Saa koskea - 10 konstia väkevämpään kulttuuriin.

Kirjan perusajatuksia on yleisön ja yksilön arvon korostaminen. Ihmiset ovat nykyään itsetietoisempia, omanarvontoisempia ja koulutetumpia kuin ennen. He eivät enää suostu taiteen passiivisiksi vastaanottajiksi, joiden tehtävä on vain maksaa lippunsa ja istua hiljaa katsomossa.

Taide ei saa tulevaisuudessa olla ylhäisten ammattilaisten suorittama spektaakkeli, jossa yleisöllä on alistettu seuraajan osa. Taiteen ammattilaisten pitää huomata, mikä potentiaali yleisössä on.

Nykyinen teattereiden yleisötyö on liikaa markkinointia, väittävät kirjan kirjoittajat Antti Järvi ja Tommi Laitio. Järvi on Ylioppilaslehden päätoimittaja ja Laitio ajatushautomo Demos Helsingin tutkija. Kirja on Tammen kustantama.

Taiteen jalkauduttava

Pamfetissa edellytetään orkestereiden ja teattereiden lähtevän liikkeelle taloistaan ja esiintymään siellä missä ihmiset ovat.

Taiteilijat voivat tehdä väliaikaisia teoksia bussipysäkeille, kauppakeskuksiin tai vaikka viemärikuiluihin. Näin arjen kaupunkitilaan saadaan aikaan nyrjähdys, joka saa ihmiset ajattelemaan uudella tavalla.

Yhtä tärkeää on se että taiteilijat ovat valmiita avaamaan työtään ihmisille. Nuorempi taiteilijapolvi on koulutettu siihen.

Rahaa seinistä toimintaan

Kirjoittajat esittävät lähekkäin sijaitsevien kaupunkien orkestereiden ja teattereiden yhdistämistä. Silloin rahaa riittäisi enemmän vierailevien esitysten tilaamiseen ja kunkin kaupungin kulttuuritarjonnan monipuolistamiseen.

Teatteritaloissa pitäisi säilyttää pysyvä tekninen henkilökunta, mutta taitelijapuolella olisi toisin. Järvi lopettaisi pysyvät kiinnitykset kokonaan, Laitio ei ole niin ehdoton.

Idea on se, että uudet tekijät pääsisivät työskentelemään perinteisiin laitoksiin ja saisivat siitä myös korvauksen. Järven mukaan nykyään niin kutsutulla itsenäisellä teatteripuolella 60 prosenttia työstä tehdään palkatta.

Tilojen vajaakäytöstä esimerkki on se, että kaupunkien parhailla paikoilla sijaitsevat teattereiden lämpiöt ovat tyhjiä 20 tuntia vuorokaudessa.

Panostusta kuntiin ja EU:hun

Kirjoittajat heittävät idean siitä, että jokaisessa Suomen kunnassa olisi taidekuraattori, joka järjestäisi erilaista toimintaa kuntaan. Korostettaisiin sekä paikallisuutta että paikkakuntien välistä vaihtoa.

EU:n tasolla esimerkiksi taiteilijaresidenssien lisääminen auttaisi rakentamaan uusia verkostoja. Etenkin tietokirjallisuus ja journalismi hyötyisivät suuremmista käännöstuista.

Ammattilaiset ja harrastajat yhdessä

Pamfletin kirjoittajat esittävät, että on aika palauttaa ammattilaiset ja harrastajat yhteen. Suomessa esimerkkinä on Myrsky-hanke, joka tarjoaa 13-17-vuotiaille nuorille mielekästä toimintaa kultturin ja taiteen keinoja käyttäen.

Ruotsalaisesimerkki on Tukholman Kulturhusetin Lava-keskus. Siellä kaikki lähtee nuorten ideoista, mutta he saavat apua ammattituottajilta.

Lue myös:

    Uusimmat