Mainos

Taiteilijat: Aarniometsiä suojeltava

Puolentoistasataa tunnettua suomalaista taiteilijaa on lopen harmistunut siitä, että maamme viimeisiä vanhoja metsiä ja muita luonnontilaisia elinympäristöjä hävitetään ja pirstotaan surutta. Taiteilijat varoittavat siitä, että niiden lajisto köyhtyy ja on jo osaksi sukupuuton partaalla.

Matsämaisema Joutsassa

Me, jotka kansalaisina ja luovan työn tekijöinä samaistumme voimakkaasti metsään, emme enää kärsi katsella metsäluontomme haaskausta. Missä tuhotaan luontoa, siellä tuhotaan myös kansallista kulttuuria ja identiteettiä, yhteistä perintöämme ja voimavaraa, sanovat taiteilijat vetoomuksessaan aarniometsien puolesta. Vetoomuksen mukaan teiden rakentaminen, hakkuut ja hakkuusuunnitelmat on oitis lopetettava maamme viimeisissä vanhoissa metsissä. Metsän luontaisten piirteiden vaaliminen tulee ottaa ensisijaiseksi ohjeeksi myös ns. talousmetsien käsittelyssä, ja kotien ja kesäasutusten lähimetsät tulee jättää yksiselitteisesti rauhaan, vaatii vetoomus.

"Voitto hetkellinen, menetykset pysyviä"

Suomen metsäteollisuus ja metsäviranomaiset eivät taiteilijoiden mukaan näytä piittaavan siitä, että hakkuista saatu voitto on hetkellinen, mutta menetykset pysyviä. Kun vanhat metsät ja muut arvokkaat luontokohteet on hävitetty, mikään mahti, katumus, tieto tai raha eivät voi niitä palauttaa, vetoomuksessa muistutetaan.

Taiteilijoiden mukaan Suomessa on vanhoja, suhteellisen luonnontilaisia metsiä enää korkeintaan viisi prosenttia metsämaasta. Niistä on suojeltu vain pieni osa, loput odottavat leimikkokartoilla vuoroaan tai niitä jo hakataan, he moittivat.

Vetoomuksen allekirjoittajina ovat mm. kirjailijat Pentti Holappa, Eeva Joenpelto, Eeva Kilpi ja Lassi Nummi, kuvataiteilijat Kimmo Kaivanto, Ulla Rantanen ja Kain Tapper, muusikot Ismo Alanko, Mikko Kuustonen ja Kaija Saarikettu. Teatterin ja elokuvan piiristä allekirjoittajina ovat mm. Susanna Haavisto, Mika Kaurismäki, Hannele Lauri, Esko Nikkari Esko Salminen ja Jouko Turkka. Valokuvaajia ovat mm. Hannu Hautala ja Stefan Bremer. Mukana ovat myös mm. tanssija Reijo Kela ja kuvaaja-kirjailija Juha Taskinen.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.