Mainos

Taiteilija poliittisten taulukauppojen hinnoista: "Meinasin lentää perseelleni"

- Meinasin lentää perseelleni, taitelija Tapani Tammenpää lausui poliisikuulustelussa, kun oli saanut tietää grafiikkataulujensa kauppahinnan poliittisessa taulukaupassa.

Tammenpää oli myynyt keskustapoliitikko Jukka Vihriälälle grafiikkateoksiaan 2002 ja 2006 yhteensä noin 60 kappaletta. Vihriälä maksoi 40-50 euroa per teos.

Poliisin esitutkinnan mukaan Vihriälä kauppasi samat grafiikat liki tuhannen euron hintaan vaalityönsä rahoittamiseksi.

- Hinnat ovat epätodellisia, Tammenpää totesi. – Itse myyn töitäni paspikseen laitettuna 100-150 euron hinnalla. Kun työ kehystetään tulee tietenkin jonkin verran lisää hintaa.

Keskusrikospoliisi teki tauluista ja niiden arvoista lisätutkintaa syyttäjän pyynnöstä. Syyttäjä halusi selvityttää Vihriälän kauppaamien taulujen todellisen arvon. Tämä liittyy syyttäjän väitteeseen siitä, että taulukaupassa oli todellisuudessa kyse lahjonnasta.

Syytetyt ovat kiistäneet syytteet.

”Hyvä hinta”

Taitelija Pertti Salmi myi Vihriälälle 2006 kymmenen taulua hintaan 1200 euroa. Taulujen maalaaminen vaati tunnin ja materiaalikulut olivat 40 euroa.

Salmen mukaan 120 euroa oli markkinahinta, kun teoksia ostettiin kymmenen kappaletta kerrallaan. Yksittäisten taulujen kaupassa oikea hinta olisi 350-400 euroa teokselta.

Salmen mukaan hänellä oli tuohon aikaan isompi diili keskustan kanssa. – Silloin 2006 en myynyt itse lainkaan töitäni. Kaikki työt menivät keskustapoliitikoille.

- 2006-2007 varmaan 90 prosenttia meni vaalikampanjoihin. Sen jälkeen ei ole tarvinnut myydä. Se loppui kuin seinään.

Salmi sanoo, ettei tiennyt millä hinnalla Vihriälä myi hänen taulujaan eteenpäin.

- Mitä lausutte taulujen myyntihinnasta, esimerkiksi 900-1000 euroa kappale? Keskusrikospoliisin kuulustelija kysyi.

- Se on hyvä hinta.

Taiteilijoiden lisäksi poliittista taulukauppaa tehtiin myös alan välittäjien kanssa. Poliisin listauksen mukaan ostoja oli 2001-2006 seitsemän kappaletta ja myyntejä kaikkiaan 26 kappaletta.

”Halpoja tauluja”

Poliisi yritti kuulusteluissa saada arviota taulujen todellisesta hinnasta. Sitä varten Bukowskis-huutokauppahuoneen toimitusjohtaja Christian Boman tutustui takavarikoituihin tauluihin.

- Minä olen lähestynyt asiaa jälleenmyyntiarvossa esimerkiksi huutokaupan kautta. Minusta nämä on selvästi suhteellisen halpoja tauluja.

Esimerkiksi Salmen maisemataulujen arvoksi Boman arveli 150-200 euroa. – Ne ovat uusia maisemamaalauksia. Meidän asiakkaamme eivät etsi sellaisiam vaan useinkin he etsivät modernia taidetta.

Tammenpään grafiikoiden hinnat olisivat Bomanin mukaan 100-200 euron luokkaa painottuen kuitenkin lähemmäksi sataa euroa.

Boman ei pitänyt 900-1000 euron myyntihintoja ihmeellisinä. – Nämähän on myyty tietääkseni vaalitukena, jolloin ostaja on tiennyt hinnan sisältävän vaalitukea ja ostaja on saanut kiitokseksi siitä taulun. En näe siinä mitään ihmeellistä.

Tauluja ostivat Nuorisosäätiön lisäksi mm. Nuorten Ystävät, Lomayhtymä ja Näkövammaisten keskusliitto

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.