Mainos

Taiteilija muotokuvajupakasta: Eikö tuomitusta saa tehdä muotokuvaa?

Kuvataiteilija Soile Yli-Mäyry hämmästelee jupakkaa, joka on noussut Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin päätöksestä ostaa 30 000 euron muotokuva poliitikko Jukka Vihriälästä (kesk.). Sairaanhoitopiiri on tilannut muotokuvan taiteilija Yli-Mäyryltä.

Entinen Raha-automaattiyhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Vihriälä ryvettyi niin sanotussa vaalirahoitussotkussa. Hän joutui eroamaan tehtävästään ja sai ehdollisen vankeusrangaistuksen törkeästä lahjuksen ottamisesta. 

Vihriälä työskenteli 12 vuotta Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin valtuuston puheenjohtajana ja neljä vuotta hallituksen puheenjohtajana.

Kuvataiteilija Soile Yli-Mäyry muistuttaa, että muotokuva Vihriälästä on tilattu tämän ansioista sairaanhoitopiirissä.

– Kyllä tämä kohu minusta on kohtuutonta erityisesti Vihriälää kohtaan. Tässä sekoitetaan kaksi asiaa, eli se miksi muotokuva tilattiin ja toisaalta Vihriälän saama tuomio. Eikö ihmisestä saisi tehdä muotokuvaa, jos hänet on tuomittu tai hän odottaa tuomiota? Mitätöidäänkö Vihriälän ura sairaanhoitopiirissä hänen saamansa tuomion vuoksi? Yli-Mäyry hämmästelee.

Muotokuvan Yli-Mäyryltä tilasi sairaanhoitopiirin johtaja Jaakko Pihlajamäki noin vuosi sitten. Vihriälän toivomus oli, että hänen kuvansa maalaisi Ylimäyry. Ylimäyry on maakuntansa ehkä tunnetuin kuvataitelija.

Kuvataiteilija kertoo, että muotokuva on yhä työn alla ja valmistunee ensi kesän aikana. Hän sanoo, että nyt syntynyt jupakka näkynee muotokuvan lopputuloksessa.

– Kohu vaikuttaa tietenkin projektiin. Siitä voi tulla entistä vaikuttavampi. Kun ryhdyin tekemään muotokuvaa, niin sanoin, ettei kyseessä ole ole pelkästään muotokuva vaan se elää myöskin teoksena itsenään.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.