Taiteen valtionpalkinnoissa vähemmistöanimaatiota ja kaupunkiperformanssia

Arvoltaan 15 000 euron palkinnot luovutettiin tänään Helsingissä.

Taiteen keskustoimikunta on myöntänyt tämän vuoden taiteen valtionpalkinnot säveltäjä Kaj Chydeniukselle, elokuvaohjaaja, taiteilija Katariina Lillqvistille sekä ANTI - contemporary art festivalin taiteelliselle johdolle eli Erkki Soiniselle ja Johanna Tuukkaselle. Soininen ja Tuukkanen jakavat palkinnon.

Arvoltaan 15 000 euron palkinnot luovutti kulttuuriministeri Tanja Saarela Helsingissä.

Taiteen valtionpalkinnot ovat tunnustuksia kolmen viime vuoden aikana tehdystä ansiokkaasta taiteellisesta työstä tai pitkäaikaisesta ja merkityksellisestä taiteellisesta toiminnasta.

Toimikunta perusteli Chydeniuksen palkintoa seuraavasti: "Kaj Chydeniuksen sävellystuotanto on lajissaan ainutlaatuinen niin laadun, merkittävyyden kuin määränkin suhteen. Hän on säveltänyt kamarimusiikkia, kamarioopperoita, lastenoopperoita, kuoro- ja yksinlauluja sekä säännöllisesti myös levyttänyt sävellyksiään."

Chydeniusta kiiteltiin myös runouden tunnetuksi tekemisestä sekä ansioistaan lastenkulttuurin, erityisesti satuoopperoiden nostamisesta.

Pohjoisen satuja

Katariina Lillqvist puolestaan on kansainvälisesti tunnettu taiteilija lasten- ja vähemmistökulttuurin alueelta. Hän on käsikirjoittaja, animaatio- ja dokumenttielokuvaohjaaja sekä radiodokumenttien ja -kuunnelmien tekijä. Lillqvist on käsitellyt töissään romanikulttuuria Suomessa ja Euroopassa. Myös muut vähemmistökansat ovat hänen sydäntään lähellä.

Parhaillaan Lillqvistillä on parhaillaan työn alla 13-osainen animaatiosarja Noiduttu poro. Sarja perustuu pienten pohjoisten kansojen satuihin ja legendoihin. Mukana on saamelaisten, Siperian suomalais-ugrilaisten kansojen, Alaskan ja Kanadan intiaaniheimojen sekä Grönlannin inuiittien tarinoita.

ANTI - contemporary art festival taas on toimikunnan perusteiden mukaan "ainutlaatuinen tapahtuma suomalaisessa taidekentässä. Se on ainoa kansainvälinen festivaali, joka esittelee esittävän taiteen ajankohtaisia ilmiöitä sekä taiteiden välisillä rajapinnoilla liikkuvia taiteilijoita ja teoksia kaupunkitiloissa."

ANTI-festivaali on esitellyt ympäristötaidetta ja live art -teoksia Kuopiossa vuodesta 2002. Festivaalin ideana on tuoda eri taidemuotoja yhdistäviä teoksia kuten valo- ja ääniteoksia, performansseja, tanssia ja veistotaidetta ihmisten arjen keskelle, esimerkiksi huoltoasemalle, väestösuojaan, parturiliikkeeseen tai vanhainkotiin.

Festivaalin taiteellinen johto on ollut alusta asti kuvataiteilija Erkki Soinisen ja tanssitaiteilija Johanna Tuukkasen käsissä.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat