Mainos

Taistelut Makedoniassa puhkesivat uudelleen

Taistelut Makedonian hallituksen joukkojen ja albaanisissien välillä ovat puhjenneet uudelleen Pohjois-Makedoniassa.

Uutistoimisto AFP:n paikalla oleva kirjeenvaihtaja kertoi kiivaasta tykistö- ja konekivääritulituksesta lähellä Slupcanen kaupunkia. Makedonian armeijan tiedottajan, eversti Blagoja Markovskin mukaan sotilaat ainostaan vastasivat sissien yöllisiin "provokaatioihin". Markovskin mukaan armeija ei ole kärsinyt taisteluissa tappioita.

Markovski sanoi kuitenkin olevansa huolissaan useiden tuhansien taistelualueen kylissä loukussa olevien siviilien kohtalosta.
-Pelkään, että edessä on humanitaarinen katastrofi, sanoi Markovski. Taistelualueella lauantaina vieraillut Makedonian presidentti Boris Trajkovski vakuutti, että armeija kykenee "nujertamaan terroristit". Makedonian hallitus on syyttänyt sissejä albaanien käyttämisestä ihmiskilpinä, jotta hallituksen iskut voitaisiin välttää. Sissit ovat kieltäneet tämän.

Markovskin mukaan Lipkovon kaupungissa on ainakin 6000 siviiliä ja Otljen kylässä 1000. Makedonian sisäministeri Ljube Boskovski varoitti jo perjantaina, että taistelualueella piileskelevien siviilien tilanne on "dramaattinen".

Uusi pakolaisaalto

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR varoitti eilen, että Etelä-Serbiasta saattaa paeta jopa 20 000 albaania, jos Jugoslavian armeijan joukkojen siirtyminen Kosovon rajan pinnassa sijaitsevan puskurivyöhykkeen tulenarimmalle alueelle ei onnistu.

Pakolaisjärjestön Balkanin erityslähettiläs Eric Morris sanoi uutistoimisto Reutersille epäilevänsä, että paikalliselle albaaniväestölle ei ole tehty riittävän selväksi, etteivät Jugoslavian armeijan joukot uhkaa heitä. -Jos alueella tapahtuu merkittäviä aseellisia konflikteja, voimme odottaa 15 000-20 000 pakolaisen tulvaa, Morris sanoi.

Jugoslavian joukot ovat vaiheittain ottaneet valvontaansa Kosovon puskurivyöhykkeen, mutta 35 kilometrin laajuinen "sektori B" on edelleen sotilasliitto Naton valvonnassa. Makedonian mukaan albaanisissit ovat käyttäneet puskurivyöhykettä hyväkseen toimittaessaan aseita ja sotilaita Kosovosta taistelualueille. UNHCR:n mukaan yli 18 000 albaania Makedoniasta ja runsaat 3000 Presevon laaksosta on paennut taisteluita Kosovon puolelle.

(STT-Reuters-AFP-AP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.