Mainos

Taistelut laantuneet Groznyissa

Presidentti Boris Jeltsinin turvallisuusneuvonantaja Aleksandr Lebed valmistautui torstaina neuvottelemaan tshetsheenisissien johtajan Zelimhan Jandarbijevin kanssa, kertoi uutistoimisto Interfax.

Lebed ja Jandarbijev neuvottelevat Stari Atagin kylässä. Interfaxin mukaan neuvotteluihin osallistuu myös sissien sotilaskomentaja Aslan Mashadov, ja keskusteluissa uskotaan käsiteltävän virallisen aselevon solmimista.

Lebed neuvotteli aiemmin tänään Venäjän viranomaisten kanssa Tshetsheniassa. Keskustelujen jälkeen hän sanoi tietävänsä, kuka on syyllinen siihen, että sissit saivat vallatuksi suuren osan Groznyia viime viikon tiistaina. Lebedin mukaan tietyt tahot korjaavat taloudellista hyötyä Tshetshenian sodasta.

Lebed neuvotteli sekä Venäjän sodanjohdon että siviilivirkamiesten kanssa Hankalan sotilastukikohdassa. Jeltsin nimitti Lebedin äskettäin henkilökohtaiseksi edustajakseen Tshetsheniaan ja antoi hänelle laajat valtuudet kiistan ratkaisemiseksi.

Lebed on syyttänyt edeltäjiään kyvyttömyydestä rauhan aikaansaamiseen Tshetsheniassa. Hän vihjasi eilen olevansa valmis joustaviin ratkaisuihin sodan lopettamiseksi. Lebed ilmoitti hakevansa sovinnollista linjaa. Hänen mukaansa vain sellainen rauhanratkaisu voi toimia, joka antaa sekä venäläisille että tshetsheeneille mahdollisuuden säilyttää kasvonsa. Lebed esitti myös vapaiden vaalien järjestämistä Tshetsheniassa.

-Tshetsheeneille on annettava mahdollisuus valita paikalliset hallintoedustajat, joilla on tarpeeksi arvovaltaa rauhan luomiseen, hän totesi.
Lebed on monissa yhteyksissä vastustanut Tshetshenian sotaa. Hänen ehdotuksensa konfliktin ratkaisemiseksi ovat saaneet usein kannatusta tshetsheenisisseiltä.

Siviilit pakenevat Groznyista

Pakolaisten virta Tshetshenian pääkaupungista Groznyista paisui yhä tänään. Tuhannet ihmiset käyttivät hyväkseen taukoa taisteluissa paetakseen kaupungista. Sekä tshetsheenit että Venäjän armeija sanoivat taistelujen laantuneen Tshetsheniassa. Tosin hajanaista laukausten vaihtoa oli edelleen.

Viime yönä ei Groznyissa eikä muualla Tshetsheniassa ollut taisteluja, kertoi venäläisiä sotilaslähteitä lainannut uutistoimisto Itar-Tass. Tshetsheenien edustaja Movladi Ugudov, jota uutistoimisto Reuter haastatteli puhelimessa, kertoi myös tilanteen rauhoittuneen.
(STT-Reuter-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.