Taistelut käyvät kiivaina Guinea-Bissaussa

Kapinallisten ja hallituksen joukkojen väliset taistelut ovat kiihtyneet Länsi-Afrikassa sijaitsevassa Guinea-Bissaussa. Maan pääkaupungin Bissaun kirkot ja ja ulkomaiset suurlähetystöt ovat täyttyneet tuhansista taisteluita pakenevista siviileistä.

Myös ruoka ja vesi ovat loppumassa, kertovat avustustyöntekijät. YK:n elintarvikeohjelman WFP:n edustajan mukaan sunnuntaina leimahtaneissa taisteluissa on tähän menessä kuollut 35 ihmistä. 220 loukkaantunutta, joista suurin osa on siviilejä, on toimitettu Bissaun kansalliseen sairaalaan. Maan armeijan tiedonnannon mukaan taistelut alkoivat kun ulkomaisiin rauhanturvajoukkoihin kuuluvat naapurimaan Guinean joukot olivat vastanneet kapinallisten tuleen sunnuntaina. Kapinallisten mukaan heitä vastaan oli ensin avattu tuli. Bissaussa olevat naapurimaan Senegalin joukot eivät tiedonannon mukaan olleet ottaneet osaa yhteenottoon.

Taistelujen puhkeaminen on romuttamassa maan rauhansuunnitelmat. Marraskuussa taistelevat osapuolet saivat sovittua tulitauosta, jota Länsi-Afrikan rauhanturvajoukkojen (ECOMOG) on ollut tarkoitus valvoa. Guinea-Bissaussa on sodittu viime keväästä lähtien, jolloin kapinalliset tarttuivat aseisiin syöstäkseen maan presidentin Joao Bernardo "Nino" Vieiran vallasta.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat