Mainos

Taistelut jatkuvat Zairessa

Zairen hallituksen joukkoja vastaan taistelevien tutsikapinallisten kerrottiin tänään vallanneen Uviran kaupungin lentokentän ja katkaisseen kaupungin satelliitti- ja radioyhteydet. Banyamulenge-heimoon kuuluvat kapinalliset sanoivat aikovansa syöstä Zairen presidentin Mobutu Sese Sekon vallasta.

Uviran kaupungin hallinnasta taisteltiin tänään kiivaasti, kerrottiin naapurivaltiosta Burundista. Suuren osan kaupunkilaisista kerrottiin paenneen.

YK:n turvallisuusneuvoston oli määrä kokoontua tänä iltana kuulemaan selvitystä Zairen tilanteesta. YK:ssa on saanut kannatusta ajatus alueellisen konferenssin järjestämisestä ratkomaan eri väestönosien välisiä kiistoja. YK:n pakolaisjärjestö UNHCR on luvannut avustaa ruandalaispakolaisia, jos nämä palaavat kotiseuduilleen Itä-Zairesta.

YK:n pakolaisvaltuutettu Sadako Ogata esitti paluuvetoomuksen radiossa tänään. Ogata kehotti pakolaisia harkitsemaan kummassa maassa, Zairessa vai Ruandassa, elämä olisi turvallisempaa. UNHCR antaa pakolaisille apupaketin, jos he palaavat kotiinsa Ruandaan. Ruandan hutupakolaiset vastasivat Ogatalle myöhemmin, että paluu Ruandaan "olisi kuin hyppäisi paistinpannulta tuleen". Heidän mukaansa tutsisotilaat surmaisivat heti kotiin palaavat hutut.

Zairen pääministeri Kengo wa Dondo vaati myöhään eilen ruandalaisia joukkoja vetäytymään itäisestä Zairesta. Kengon hallitus syyttää ruandalaisia kapinallisten Banyamulenge-tutsien avustamisesta.

"Burundi ja Ruanda hyökänneet Zaireen"

Burundin hutukapinalliset puolestaan syyttivät tänään Burundia ja Ruandaa siitä, että niiden joukot olivat esiintyneet zairelaisen Banyamulenge-heimon jäseninä.
-Paljas totuus on, että Burundin ja Ruandan armeijat ovat hyökänneet Zaireen, sanoi Burundin hutukapinallisten edustaja.
Hänen mukaansa tuollainen suunnitelma laadittiin kesäkuussa.

Banyamulengen heimoon kuuluvat tutsikapinalliset ilmoittivat aikovansa vallata Etelä-Kivun maakunnan pääkaupungin Bukavun ja syöstä Zairen presidentin Mobutu Sese Sekon vallasta. Tutsikapinallisten mukaan heidän lisäkseen Zairen presidenttiä vastaan taistelee kolme muuta heimoa.

Brysselissä puhunut Kengo sanoi, ettei Zaire aio sietää ruandalaisjoukkojen läsnäoloa. Hänen mukaansa Zaire käyttää kaikkia keinoja oikeuksiensa puolustamiseen. Kengo ilmoitti, että Ruandan joukot ovat Kivun maakunnan pohjois- ja eteläosissa. Hän ei kuitenkaan suostunut kertomaan, kuinka paljon ruandalaisia sotilaita alueella on.

Ruandan armeija on kiistänyt joukkojensa olevan Zairessa.

Yhdysvallat ja EU vetoavat osapuoliin

Yhdysvallat puolestaan ilmoitti eilen, että se on vaatinut Zairen ja Ruandan johtajia neuvottelemaan väkivaltaisuuksien lopettamisesta. Yhdysvallat korostaa, että osapuolten pitäisi tavata mahdollisimman pian.

Euroopan unionin humanitaarisesta avusta vastaava komissaari Emma Bonino vetosi osapuoliin, jotta ne lopettaisivat taistelut. Elleivät taistelut lopu, on hänen mukaansa vaarassa puhjeta uusi kansanmurha. Kansainvälisen yhteisön on Boninon mukaan tehtävä selväksi, ettei se hyväksy uutta kansanmurhaa.

EU on lähettänyt Uviran alueelle ruokaa, samoin Maailman elintarvikeohjelma, mutta ongelmana on ruuan jakelu: Ruandasta ja Burundista tulleet yli 200 000 pakolaista ovat lähteneet Uviran pohjoispuolen leireistä kohti Bukavun kaupunkia taisteluiden vuoksi.

Maailman elintarvikeohjelma suunnittelee aloittavansa huomenna kuljetukset ilmateitse Bukavuun pakolaisten ja kodittomiksi joutuneiden ruokkimiseksi. Taistelut ovat katkaisseet tieyhteydet.

Zairen presidentti Mobuto Sese Seko on Sveitsissä toipumassa syöpäleikkauksesta.
(STT-Reuter-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.