Taistelut jatkuvat Somaliassa

Vastakkain ovat islamilaisia sharia-tuomioistuimia tukevat islamistit ja terrorisminvastaisen rintaman muodostaneiden sotapäälliköiden joukot.

Ankarat yhteenotot ovat jatkuneet Somalian pääkaupungissa Mogadishussa jo seitsemättä päivää. Levottomuudet pakottivat väliaikaisen hallituksen pyytämään ulkopuolista apua taistelujen jalkoihin jääneiden asukkaiden auttamiseksi.

Taisteluja on käyty erityisesti Pohjois-Mogadishun hökkelialueella. Monet alueen asukkaat ovat paenneet yhteenottoja muualle kaupunkiin.

- Ihmiset pelkäävät Mogadishussa. Näyttää siltä kuin pahin olisi vielä tulossa, sillä on paljon mahdollista että taistelut leviävät koko kaupunkiin, kertoi paikallinen asukas Abdifatah Abdikadiruutistoimisto Reutersille.

Silminnäkijät kertoivat nähneensä ainakin kaksi ruumista. Viime päivien taisteluissa on saanut surmansa yli sata ihmistä ja haavoittunut parisataa, monet heistä siviileitä.

Vastakkain ovat islamilaisia sharia-tuomioistuimia tukevat islamistit ja terrorisminvastaisen rintaman muodostaneiden sotapäälliköiden joukot.

Somalian väliaikaisen hallituksen tiedotusministeri Mohamad Abdi Hajir vetosi ulkomaailmaan avun saamiseksi.

- Me vetoamme kansainväliseen yhteisöön ja kutsumme sitä puuttumaan Mogadishun kriittiseen tilanteeseen tekemällä yhteistyötä Somalian väliaikaisen hallituksen kanssa, jotta voimme pelastaa viattomasti kärsiviä ihmisiä, sanottiin ministerin lausunnossa.

Väliaikainen hallitus ei ole missään vaiheessa voinut siirtyä Mogadishuun, vaan toimii eteläisestä sisämaakaupungista Baidoasta käsin.

Tukea USA:lta?

Somalian väliaikainen presidentti Abdullahi Jusuf ja useat muut somalialaisjohtajat ovat syyttäneet Yhdysvaltoja terrorismijahtiin ryhtyneiden sotapäällikköjen tukemisesta. Yhdysvaltain hallinnon edustaja Afrikassa, apulaisulkoministeri Jendayi Frazer sanoi kuitenkin, ettei hänellä ollut tietoa somalipäälliköiden saamasta tuesta.

- Meidän kantamme on kuitenkin selvä. Me teemme yhteistyötä niiden kanssa, jotka auttavat meitä juurimaan al-Qaidan ja estävät sen ettei Somaliasta tule turvapaikkaa terroristeille.

Somalia on ollut keskenään kilpailevien sotapäälliköiden taistelutannerta vuodesta 1991, jolloin diktaattori Mohamed Siad Barre syöstiin vallasta. Kaksi vuotta sitten muodostettu hallitus ei ole saanut otetta maasta.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat