Taistelukopterit ja miinat jakavat kansan mielipiteitä

Maamiinoista luopuminen ja taisteluhelikopterien hankinta saavat samaan aikaan sekä ankaraa vastustusta että voimakasta kannatusta selviää STT:n teettämästä mielipidekyselystä.

Taisteluhelikoptereiden hankinnan osalta mielipiteet jakautuvat melko tasan. Selvästi yli puolet kuitenkin on valmis kannattamaan maamiinoista luopumista. Helikopterihankintaa kannattaa 42 prosenttia ja vastustaa 47 prosenttia kansalaisista. Runsas kymmenesosa ei osaa sanoa kantaansa.

Kansalaisten asenteet näyttävät riippuvan erityisesti siitä, mitä puoluetta he kannattavat. Kokoomuslaiset ovat voimakkaasti hankinnan puolella kun taas vihreiden ja vasemmistoliiton kannattajat vastustavat sitä vähintään yhtä selvästi. Kokoomuksen riveissä kannattajia on 60 prosenttia ja vastustajia 32 prosenttia. Vasemmistoliitossa mielipiteet jakautuvat luvuin 79-13 ja vihreillä 65-25. SDP:n ja keskustan kannattajien suhtautuminen jakautuu tasaisemmin. SDP:ssä enemmistö vastustaa hankintaa luvuin 54-40. Keskustassa kannattajia on 45 prosenttia ja vastustajia 43 prosenttia. Tutkimuksessa haastateltiin puhelimitse tuhatta henkilöä 11.-15. kesäkuuta. Tulosten virhemarginaali on kolme prosenttiyksikköä suuntaan tai toiseen. Haastatelluille esitettiin seuraava kysymys: "Puolustusselonteon yhteydessä on käyty keskustelua armeijan hankinnoista. Mitä mieltä Te olette, pitäisikö Suomen hankkia taisteluhelikoptereita?".

Miehet ostaisivat uusia koptereita


Mielipiteet jakautuvat selvästi myös sukupuolen mukaan. Miehistä yli puolet, 52 prosenttia, kannattaa helikopterihankintaa. Vastustajia on 41 prosenttia. Naisista joka kolmas pitää hankintaa tarpeellisena ja 52 prosenttia vastustaa. Eri ikäisistä kansalaisista 35-49 -vuotiaat ovat selvästi keskimääräistä kriittisempiä. Hankintaan kielteisesti suhtautuvia väestöryhmiä ovat myös itä- ja välisuomalaiset sekä pienituloisimmat. Heistä yli puolet lukeutuu vastustajiin. Hankinnan kannalla ovat keskimääräistä useammin pääkaupunkiseudulla asuvat (50 prosenttia), maanviljelijät (52) sekä suurituloisimmat (56).

Yli puolet luopuisi jalkaväkimiinoista

Suomalaisten enemmistö, 55 prosenttia, vaatii maamiinoista luopumista vaikka se aiheuttaisi lisäkustannuksia. Vastustajia on 36 prosenttia. Etenkin naiset ovat valmiita poistamaan jalkaväkimiinat puolustusvoimien käytöstä. Kolme neljästä pitää parempana miinoista luopumista. Miesten enemmistö sen sijaan vastustaa ajatusta prosenttiluvuin 51-42.

Vaikka kaikissa puolueissa suurempi osa kannattaa maamiinoista luopumista, suhtautuminen vaihtelee selvästi puoluekannan mukaan. Miinojen poistoa kannattavat erityisesti vihreät (72 prosenttia) ja vasemmistoliittolaiset (70). Myös SDP:n kannattajissa on keskimääräistä enemmän miinojen vastustajia (63-30). Keskustalaisista ja kokoomuslaisista puolestaan vain niukka enemmistö luopuisi miinoista.

Sodan kokeneet pitäisivät miinat

Miinoja karsastetaan eniten 35-49 -vuotiaiden keskuudessa. Vain 65-vuotiaiden ja sitä vanhempien ikäryhmissä enemmistö pitää miinoja edelleen tarpeellisina. Maamiinojen vastustus jakautuu varsin tasaisesti eri väestöryhmien kesken. Keskimääräistä jonkin verran enemmän ehdotus miellyttää toimihenkilöväestöä ja 240000-350000 markkaa vuodessa ansaitsevien talouksien jäseniä. Opiskelijoiden ja eläkeläisten joukossa on hieman keskimääräistä enemmän luopumista vastustavia. Kysymys kuului: "Noin sata maailman valtiota on allekirjoittanut maamiinojen käytön kieltävän kansainvälisen sopimuksen. Suomi ei ole allekirjoittanut tätä sopimusta sillä perusteella, että maan puolustus kriisitilanteessa perustuu maamiinoihin. Mitä mieltä Te olette, pitäisikö Suomen luopua maamiinoista siitäkin huolimatta, että luopumisesta aiheutuisi valtiolle lisäkustannuksia?".

(STT)

Lue myös:

    Uusimmat