Mainos

Taisteluja puhkesi Kabulin lähellä

Kiivaita taisteluja on käyty tänään Kabulin länsipuolella sijaitsevassa Maidan Shahrissa eri afganistanilaisjoukkojen kesken.

Taisteluihin osallistuneista ryhmittymistä saatiin ristiriitaisia tietoja. Uutistoimisto Reutersin mukaan yhteenotoissa oli mukana ainakin pohjoisen liiton uzbekki- ja tadzikkitaistelijoita sekä Talebanin sotilaita. Reutersin mukaan oli epäselvää, käytiinkö taisteluja pohjoisen liiton ja talebanien välillä vai olivatko pohjoisen liiton rivit hajonneet vanhojen vastakkainasettelujen mukaisesti.

Uutistoimisto AFP kertoi, että pohjoisen liiton tukena Maidan Shahrin taisteluissa oli panssarivaunuja ja tykistöä. Pohjoisen liiton sotilaiden mukaan hyökkäyksen kohteena oli kukkula, jonne on kaivautunut asemiin Taleban-joukkoja. Talebanien tukena on myös ulkomaalaisia, erityisesti pakistanilaisia.

Pohjoinen liitto valtasi Kabulin jo 13. marraskuuta, mutta Kabulin lähistön maakunnissa toimii edelleen yksittäisiä Taleban-ryhmiä. Lähes 20 prosenttia Afganistanista on yhä Taleban-joukkojen valvonnassa.

Kunduzista ristiriitaista tietoa

Pohjois-Afganistanin viimeisen Talebanin tukikohdan, Kunduzin, kohtalosta liikkui myös ristiriitaista tietoa. Uutistoimisto AP kertoi Talebanin suostuneen luopumaan Kunduzista, mutta myöhemmin neuvottelujen kerrottiin kariutuneen ja pohjoisen liiton aloittaneen hyökkäyksen murtaakseen kaupunkiin piiritettyjen Talebanin taistelijoiden vastarinnan. -Yritimme ratkaista asian neuvotteluteitse, mutta olemme pakotettuja valitsemaan sotilaallisen ratkaisun, pohjoisen liiton sisäministeri Yunus Qanuni sanoi uutistoimisto Reutersille.
Uutistoimisto AP:lle puhunut pohjoisen liiton komentajiin kuuluva Atta Mohammed sanoi osapuolten päässeen neuvottelusopimukseen Talebanin antautumisesta ja Talebanin riveissä taistelleiden ulkomaalaisten luovuttamisesta pohjoisen liiton käsiin.

Talebanin lähetystö suljettiin

Pakistan on päättänyt sulkea Taleban-liikkeen suurlähetystön Islamabadissa, Pakistanin ulkoministeriö on ilmoittanut tänään. Pakistanin ulkoministeriö kertoi, että päätös sulkemisesta oli tehty eilen ja että siitä oli ilmoitettu virallisesti Afganistanille tänä aamuna.

Pakistan oli viimeinen maa, joka ylläpiti diplomaattisia suhteita Afganistanin Taleban-hallitukseen. Pakistan veti itse diplomaattinsa Afganistanista jo syyskuussa, mutta salli Talebanin pitää suurlähettiläänsä Islamabadissa. Pakistanin mukaan muu maailma saattoi näin olla yhteydessä Taleban-liikkeeseen. Talebanin konsulaatit Peshawarissa ja Quettassa suljettiin Pakistanin määräyksestä jo aiemmin tällä viikolla.

Pakistan on aloittanut piikkilanka-aidan rakentamisen Afganistanin vastaiselle rajalle. Viranomaisten mukaan näin halutaan estää talebanien ja ulkomaalaisten taistelijoiden livahtaminen rajan yli Pakistaniin.

(MTV3-STT-AP-AFP-Reuters)

Samaan aikaan Afganistanin pääkaupungissa Kabulissa korjataan Yhdysvaltain pommitusten tuhoja. Taleban-sotilaiden ruumiita löytyy jatkuvasti taistelujen jäljiltä.

(Kymmenen uutiset 22.11.2001)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.