Taistelu jatkuu Lähi-idässä

Sekä Israel että Hizbollah ovat jatkaneet iskujaan. Syyria varoittaa liittyvänsä konfliktiin, jos Israel tekee suuren maahyökkäyksen Libanoniin.

Sotatoimet Lähi-idässä jatkuvat kiivaina. Israel ja Hizbollah ovat kumpikin tehneet useita iskuja kuluneen vuorokauden aikana. Ainakin kahdeksan libanonilaissiviiliä on kuollut Israelin pommituksissa.

Israelin koneet pommittivat viime yönä ensimmäista kertaa Sidonin kaupunkia. Myös Beirut oli iskujen kohteena sekä aamulla että iltapäivällä.

- Iltaneljän jälkeen kaupunkiin on tehty ainakin kolme pommitusten sarjaa. Paikalliset asukkaat arvelevat, että jonkinlainen käänne on nyt tapahtunut, kertoi STT:n Beirutissa oleva toimittaja Marika Kataja puhelimitse illansuussa. Juuri puhelun aikana sähköt katkesivat hänen hotellistaan.

Israel on tehnyt vajaan kahden viikon aikana yhteensä yli 2000 ilmaiskua Libanoniin. Sen tykistö on ampunut yli 25 000 kranaattia rajan yli.

Hizbollah puolestaan jatkoi aamulla rakettihyökkäyksiään. Aamun aikana Pohjois-Israeliin iskeytyi ainakin kymmenen rakettia, ja kaksi ihmistä kuoli sekä useita haavoittui Haifan kaupungissa. Iltapäivällä Haifaan iskettiin toistamiseen, ja viisi ihmistä haavoittui.

Hizbollah on runsaan viikon aikana ampunut toistatuhatta rakettia Israelin puolelle.

Syyria varoittaa Israelia

Syyrian tiedotusministeri Moshen Bilal varoittaa maansa voivan liittyä mukaan konfliktiin, jos Israel tekee suuren maahyökkäyksen Libanoniin.

- Jos Israel hyökkää maitse Libanoniin, joukot voivat päästä 20 kilometrin päähän Damaskoksesta. Mitä me silloin teemme? Istumme kädet ristissä? Ehdottomasti ei. Ilman epäilystäkään Syyria liittyy mukaan konfliktiin, Bilal sanoi espanjalaislehti ABC:lle.

Bilal kuitenkin korostaa, että Syyria haluaa alueelle tulitauon niin pian kuin mahdollista. Maa kannattaa myös vankienvaihtoa Israelin ja Hizbollahin välillä.

Puolet pohjois-israelilaisista paennut

Jopa puolet Pohjois-Israelin kaupunkien asukkaista on paennut Hizbollahin raketti-iskuja etelään, kertoo sanomalehti Haaretz.

- Ihmiset ovat viikon ajan istuneet pommisuojissa, joten heidän mielestään on parempi lähteä, toteaa Carmielin kaupungin pormestari Adi Eldar.

Carmielin tilanne on kuitenkin vielä varsin hyvä, sillä vain noin kolmannes sen asukkaista on lähtenyt. Sen sijaan Nahariyasta ja Kiryat Shmonasta on paennut jo joka toinen kaupunkilainen. Jäljelle jääneet pysyttelevät tiukasti pommisuojissa.

Pohjois-Israelissa asuu hieman yli miljoona ihmistä.

(MTV3-STT-DPA-AFP-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat