Mainos

Taistelu ääntenlaskennasta jatkui kiitospäivänä Yhdysvalloissa

Valtaosa yhdysvaltalaisista vietti päivän kiitospäivän merkeissä, mutta pääpuolueiden lakimiehet jatkoivat kamppailua presidentinvaalien todellisesta voittajasta.

Demokraattiehdokas Gore

Demokraattisen puolueen asianajajat jättivät Floridan korkeimmalle oikeudelle tänään valituksen. Heidän mukaansa korkeimman oikeuden tulee perua tuore määräys Miami-Daden piirikunnan äänten uudelleenlaskennan lopettamisesta. Floridalainen tuomioistuin päätti myöhään eilen paikallista aikaa, ettei piirikunnan tarvitse jatkaa tarkistuslaskentaa.

Miami-Daden vaalilautakunnan mukaan lähes 700 000:ää ääntä ei ehditä tarkistaa käsin ennen Floridan korkeimman oikeuden asettamaa määräaikaa, sunnuntaita tai mahdollisesti maanantaita. Demokraattien kampanjapäällikkö Doug Hattawayn mukaan demokraatit toivovat, että vaikka Miami-Dadessa ei saataisikaan koko ääntenlaskentaurakkaa toimitettua sunnuntaihin mennessä, ainakin ne yli 10000 ääntä, joita ääntenlaskentakone ei ole rekisteröinyt, tarkistettaisiin käsin.

-Emme usko, että oikeus tarkoitti aikarajaa tekosyyksi lopettaakseen ääntenlaskennan, Hattaway totesi. Demokraattien presidenttiehdokas Al Gore oli toivonut saavansa tarkistuslaskennasta lisä-ääniä Floridasta, sillä osavaltion väkirikkaimman Miami-Daden piirikunta on demokraattien tukialueita. Tähän mennessä käsin suoritettu tarkastuslaskenta on kuitenkin antanut samankaltaisia tuloksia kuin koneen tekemä alkuperäinen laskenta.

Korkein oikeus harkitsee

George W. Bush

Republikaanien presidenttiehdokkaan George W. Bushin lakimiehet ovat puolestaan pyytäneet liittovaltion korkeinta oikeutta kieltämään käsinlaskennan kokonaan.

Yhdysvaltain korkeimmassa oikeudessa Washingtonissa on parhaillaan kaksi republikaanien käsinlaskentaa koskevaa kiireellistä valitusta. Tänään ei vielä tiedetty, milloin Yhdysvaltain korkein oikeus alkaa käsitellä asiaa. Bush johtaa tällä hetkellä 930 äänellä Floridassa, ja hän saattaa nykynäkymien valossa joka tapauksessa säilyttää niukasti johtonsa.

Cheney toipuu sydänkohtauksesta


Republikaanien varapresidenttiehdokkaan Dick Cheneyn uskotaan toipuvan täysin eilen saamastaan lievästä sydänkohtauksesta, kertoivat lääkärit. Lääkärien mukaan sydänkohtaus oli "erittäin lievä".

Dick Cheney

Cheney aikoo levätä päivän pari ja uskoo selviytyvänsä myös varapresidentin tehtävistä, jos hän tulee valituksi. Bush ja lääkärit vakuuttivat kilvan, että Cheney on hyvässä kunnossa, eivätkä terveydelliset ongelmat vaikuta mitenkään hänen mahdolliseen tulevaan viranhoitoonsa.

Chaneyllä on takanaan kolme sydänkohtausta ja ohitusleikkaus. Lisäksi hän on kärsinyt korkeasta kolesterolista, hänelle on tehty polvileikkaus ja hän on saanut ihosyöpähoitoa. Kun Cheney heinäkuussa nimitettiin Bushin rinnalle presidentinvaaleissa, lääkärit totesivat hänen kuntonsa erinomaiseksi.

(STT-Reuters-AFP-AP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.