Mainos

Taipuuko nälänhätä teatteriksi?

Miksei nälänhädän tapaisista kysymyksistä tehdä Suomessa teatteria? Sitä ovat pohtineet näyttelijät Susanna Haavisto ja Eija Ahvo tehdessään Huomenna -näytelmää, joka on huomenna ensi-illassa Espoon kaupunginteatterissa.

- Suomessa puhutaan kehitysapuun liittyvistä asioista vain kehitysapuasioina. Millä tavalla se koskettaa henkilökohtaisesti ihmistä, Ahvo kysyy.

Suomeksi ei myöskään ole juuri ilmestynyt kirjoja vaikkapa nälästä, näyttelijät huomauttavat. Täällä ei heidän mukaansa myöskään rohjeta vaikkapa kysellä tutuilta, ovatko nämä antaneet rahaa katastrofin uhreille.

- Ei saa mennä toisen henkilökohtaiselle alueelle: "Joko sä laitoit", Ahvo sanoo.

Unicefin lähettiläinä vuodesta 1986 asti toimineet Haavisto ja Ahvo halusivat näytelmästä mahdollisimman ajankohtaisen.

- Haiti tuli heti mukaan. Itse kirjoitettua näytelmää päivitetään koko ajan, Haavisto kertoo.

Näytelmässä kaksi ystävätärtä ruotii maailman tilaa yllättäväksi muotoutuvan illallisen ääressä. Illallisen aikana tehdään vaikkapa sellainen huomio, että etiopialaisen naisen on kerättävä viikko kahvinpapuja voidakseen nauttia kupillisen kahvia helsinkiläisessä kahvilassa

Näytelmä kannattaa Haaviston ja Ahvon mukaan mieltää alustukseksi, jonka jälkeen voi mennä juttelemaan ystävän kanssa. Kahviakin saa silloin juoda hyvällä omallatunnolla, näyttelijät sanovat.

Katso Susanna Haaviston ja Eija Ahvon haastattelu (Huomenta Suomi 4.2.2010)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.