Mainos

Taipumaton al-Sadr vaati hallituksen eroa

Shiiajohtaja Moqtada al-Sadr on asettanut kymmenen ehtoa Najafin taisteluiden lopettamiselle. Lisäksi hän vaatii Irakin väliaikaishallituksen eroa.

Radikaali shiiajohtaja Moqtada al-Sadr vaatii Irakin "diktaattorimaista" väliaikaista hallitusta eroamaan.

Shiiajohtajan edustajan Ahmed al-Shaibanin mukaan Al-Sadr ei myöskään aio lähteä Najafin kaupungista, vaan kehottaa kannattajiaan taistelemaan pyhien paikkojen puolesta voittoon tai marttyyrikuolemaan asti. Al-Sadr puhui tiedottajan mukaan Mahdin armeijaksi kutsutuille kannattajilleen shiiamuslimeille pyhässä imaami Alin hautamoskeijassa.

- Neuvon diktatorista agenttien hallitusta eroamaan -- koko Irakin kansa vaatii hallituksen eroa -- he ovat korvanneet Saddamin häntäkin pahemmalla hallituksella, tiedottaja siteerasi al-Sadrin puhetta.

Kovista puheista huolimatta al-Sadrin edustaja kävi neuvotteluja rauhanomaisesta ratkaisusta eilisen tulitauon turvin.Neuvotteluissa oli mukana hänen lisäkseen Yhdysvaltain armeijan, Irakin joukkojen ja maan väliaikaisen hallituksen edustaja.

Hallitus: Sopu lähellä

Irakin hallituksen edustajan Gurdis Sadan mukaan osapuolet ovat hyvin lähellä sopua. Hän vahvisti aiemmin eilen, että hallituksen edustajia on Najafissa ratkomassa kriisiä. Hän ei nimennyt neuvotteluihin osallistuvia ministereitä. Irakin hallitus on useita kertoja kieltäytynyt neuvottelemasta al-Sadrin tai Mahdi-armeijan kanssa.

Irakin sisäministeri Falah al-Naqib kiisti väitteet, joiden mukaan radikaali shiiajohtaja Moqtada al-Sadr olisi haavoittunut taistelussa. Ministerin mukaan al-Sadr oli piiritetyn imaami Alin moskeijan sisällä ja kävi neuvotteluja hallituksen edustajien kanssa. Ministerin mukaan al-Sadrille on tarjottu mahdollisuutta lähteä moskeijasta turvallisesti.

- Kunnioitettuun Moqtadaan ei kosketa, jos hän lähtee temppelistä rauhallisesti. Tulitauko on ollut voimassa torstai-illasta lähtien al-Naqib kertoi uutistoimisto Reutersille. Silminnäkijöiden mukaan moskeijan lähistöltä kuului kuitenkin eilen yhä räjähdyksiä ja taistelun ääniä.

Al-Sadrin kerrottiin haavoittuneen varhain eilen Najafin vanhassa kaupungissa, kun Yhdysvaltain johtamat joukot taistelivat shiioja vastaan hautausmaalla. Myös Irakin sisäministeriö vahvisti tuolloin tiedot al-Sadrin haavoittumisesta. Myöhemmin eilen Al-Sadrin tiedottaja kertoi kuitenkin, että shiiajohtajalla oli side taistelussa haavoittuneessa kädessään.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA)

(Seitsemän uutiset 13.08.2004)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.