Taipale pyytää anteeksi huumelausuntoaan

Stakesin pääjohtaja Taipale on pyytänyt julkisesti anteeksi huumelausuntoaan.

Taipale

Stakesin pääjohtaja Vappu Taipale pyysi tänään julkisesti anteeksi kohua herättänyttä huumelausuntoaan. Taipale ei ole eroamassa jupakan vuoksi, vaan asia on hänen mukaansa käsitelty loppuun vastuullisen ministerin kanssa.

Vihreiden peruspalveluministeri Osmo Soininvaara ehti viime viikolla tuoreeltaan tuomita Taipaleen lehtihaastattelun, jossa tämä kuvasi 60-luvun LSD-kokeilujaan mielenkiintoisiksi ja kokeilemisen arvoisiksi.

-Täytyy toivoa, että kömmähdyksestäni huolimatta palvelukseni vielä kelpaavat suomalaiselle yhteiskunnalle, sanoi Taipale äkkipikaa koollekutsutussa tiedotustilaisuudessaan. Hän myönsi käyttäneensä varomattomia ilmaisuja ja vakuutti, ettei halua vähätellä LSD:n vaarallisuutta.

-Minä tein tyhmyyden, josta minä kannan vastuun. Taipale myönsi, että haastattelun aiheuttamat reaktiot olivat arvattavissa.

-Minunhan olisi pitänyt aavistaa, eikö totta? Poikkesin roolistani. Alun perin huumekokeilut tulivat ilmi Ylioppilaslehdessä, ja Ilta-Sanomat jatkoi aiheesta viime keskiviikkona. Taipaleen mukaan Ilta-Sanomat saa "harkita itse" omaa tapaansa käsitellä huumekysymyksiä

LSD:stä odotettiin ihmelääkettä

Haastattelussa Taipale sanoi, ettei kadu "tutkimusmielessä" tehtyjä kokeilujaan, muttei myöskään suosittele samaa nykynuorille. Tänään Taipale selitti sanojaan lääketieteen historialla, joka on monilta unohtunut. Hän arveli, etteivät nuoret lääkäritkään tiedä LSD:hen aikoinaan liittyneistä odotuksista.

-Tieteen eturintamassa luultiin, että näistä aineista tulee apu ja helpotus, Taipale sanoi. Sittemmin LSD kuitenkin osoittautui kuitenkin "hyvin pettäväksi" ja "tosi vaaralliseksi".

-1960-luvun lopussa oltiin jo paljon viisaampia. Haastattelun aiheuttamat kansalaisten ja huumetyön ammattilaisten yhteydenotot ovat Taipaleen mukaan tehneet häneen "syvän vaikutuksen".

-Ne ovat osoittaneet, että suomalaisilla on vakava huoli huumeitten aiheuttamasta uhasta, hän huomautti. Sama huoli näkyy hänen mielestään myös kansanedustajien aiheesta tekemissä kirjallisissa eduskuntakyselyissä, joihin sosiaali- ja terveysministeriö vastaa normaalissa järjestyksessä eli vähintään kuukauden kuluessa.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat