Mainos

Taina: Valmiusyhtymät tarvitsevat helikoptereita

Puolustusministeri Anneli Tainan (kok.) mukaan armeija tarvitsee helikoptereita, koska ne parantavat maavoimien toimintavalmiutta ja uusien valmiusyhtymien liikkuvuutta. Liikkuvuuden lisääminen muun muassa helikoptereiden avulla on ratkaisevan tärkeässä osassa valmiusyhtymien nopean taisteluvalmiuden kehittämisessä, Taina arvioi tänään Vaasassa Suomen naisten maanpuolustusjärjestön syyskokouspäivillä.

Suomeen on tarkoitus perustaa kolme iskukykyistä valmiusyhtymää. Kullekin maanpuolustusalueelle tulee yksi valmiusyhtymä. Helikopterien arvioidaan maksavan 3-4 miljardia markkaa. Hallitus on esittänyt budjettiehdotuksessaan, että eduskunta myöntäisi tilausvaltuudet helikopterihankintojen valmistelun aloittamiseksi.

-Tilausvaltuudet myöntämällä eduskunta sitoutuu tietysti koko pitkään hankintaprosessiin, mutta vain tällä tavalla voidaan taloudellisten mahdollisuuksiemme puitteissa olevat suuret puolustushankinnat hoitaa järkevän suunnitelmallisesti alusta loppuun, Taina perusteli hallituksen esitystä.

Tainan mukaan tulevaisuuden sodan eurooppalaisista uhkakuvista perinteinen pitkä totaalinen sota on väistymässä.
-Uudistumisen valtavirta vie kaikkialla Euroopassa kohti entistä iskukykyisempiä armeijoita, hän arvioi.
-Miesmäärää ollaan korvaamassa entistä laadukkaammalla tekniikalla. Yleisen asevelvollisuuden rinnalle tai sitä kokonaan korvaamaan on kehittymässä uusia tietoyhteiskunnan ammattimaisia armeijoita, joilla on kyky tässä ja nyt vastata nopeisiinkin strategisiin iskuihin, Taina totesi.

Vapaaehtoistyön voimavarat paikallistoiminnan tueksi

Uusi vapaaehtoisen maanpuolustuksen järjestelmä hakee Tainan mukaan vasta muotoaan. Tarkoitus on perustaa alueellisiin joukkoihin paikallisyksiköitä vapaaehtoisen maanpuolustusjärjestelmän pohjalta. Paikallisyksiköt toteuttavat osaltaan sodan ajan joukkojen liikekannallepanon ja suojaavat kohteita. Lisäksi paikallisyksiköt tukevat muita viranomaisia poikkeusoloissa.

Tainan mielestä vapaaehtoisen maanpuolustusjärjestelmän kehittäminen vastaamaan sille asetettuja tavoitteita edellyttää rakenteellisia muutoksia.
-Vähäisiä voimavaroja on käytettävä niin, että ne parhaalla mahdollisella tavalla luovat edellytyksiä poikkeusoloihin varautumiselle. Taloudelliset ja toiminnalliset resurssit tullaan suuntaamaan paikallistoiminnan ja reserviyksikkötoiminnan suoraan tukemiseen, puolustusministeri linjasi.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.