Mainos

Taina tutustuu USA:ssa helikoptereihin ja sukellusveneisiin

Puolustusministeri Anneli Taina (kok.) lähtee Yhdysvaltoihin tutustumaan mm. helikopteri- ja sukellusvenetukikohtiin. Viikon mittainen virallinen vierailu alkaa huomenna. Vierailun isäntänä toimii Yhdysvaltain puolustusministeri William Cohen.

Taina keskustelee Yhdysvaltain hallituksen edustajien kanssa ajankohtaisiin turvallisuuspoliittisiin aiheista. Asialistalla on Euroopan turvallisuusarkkitehtuuriin, Itämeren alueeseen, rauhanturvaamistoimintaan ja ympäristöturvallisuuteen liittyviä kysymyksiä.

Puolustusministeri Tainan ohjelmaan kuuluu käynti kahdessa sotilastukikohdassa. Hän käy Pohjois-Carolinassa sijaitsevassa Fort Braggissa tutustumassa maahanlaskudivisioonaan. Fort Braggissa on myös kuljetus- ja taisteluhelikoptereita. Taina käy myös Georgiassa sijaitsevassa Kings Bayn laivastotukikohdassa, johon on sijoitettu kymmenen Yhdysvaltain uusinta ydinsukellusvenettä. Niiden aseistukseen kuuluu 24 mannertenvälistä Trident I ja II -ohjusta.

Washingtonissa Taina esitelmöi turvallisuuspolitiikasta kansainvälisen naisjärjestön Women in International Securityn WIIS:n jäsenille. Hän esitelmöi myös turvallisuuspolitiikkaan erikoistuneessa tutkimuslaitoksessa USIP:issa. Hän tapaa lisäksi suomalais-amerikkalaisen naisyhdistyksen jäseniä. Vierailunsa päätteeksi ministeri Taina allekirjoittaa YK:n päämajassa New Yorkissa yhteistyömuistion Suomen osallistumisesta YK:n valmiusjärjestelmään. Muistion allekirjoittaminen virallistaa käytännössä Suomen jo nykyisin antaman tuen YK:n valmiusjärjestelmälle.

Puolustusministerin seurueeseen kuuluvat hänen puolisonsa lisäksi puolustusministeriöstä hallitusneuvos Eero Lavonen, lippueamiraali Juhani Kaskeala, puolustusasiainneuvos Pauli Järvenpää ja majuri Esa Vanonen. Pääesikunnasta seurueeseen kuuluu everstiluutnantti Karl Gustav Storgårds.

Taina: Suomi ei liity sotilasliittoihin

Puolustusministeri Anneli Taina (kok.) kommentoi tänään Pirkanmaalla eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtajan Kalevi Lammisen (kok.) lehtihaastattelua. Lamminen arveli Sunnuntaisuomalaisen haastattelussa, että Suomi menee Natoon vuosituhannen vaihteessa ja siksi se tarvitsee Hornetit, helikopterit ja seuraavaksi ohjukset. Taina vakuuttaa, että Suomi ei hae Naton jäsenyyttä vallitsevissa oloissa. Hallituksen linjaus on aivan selkeä: se on sotilaallinen liittoutumattomuus.
-Tällainen liittoutuminen on poliittinen kysymys. Sitä ei valmisteltaisi puolustusvoimissa missään oloissa, vaan ratkaisu kuuluu poliittisille päättäjille.

Tainan mukaan puolustusvoimilla on tulevaisuuteen tähtääviä materiaalihankintoja, mutta mitään uusia isoja ohjusjärjestelmiä ei ole tarkoitus ostaa. Ohjuksia hankintaan esimerkiksi Horneteihin tietyllä aikataululla. Lisäksi uudistetaan ilmatorjuntaohjuksia. Hankintasuunnitelmat ovat parhaillaan eduskunnan käsittelyssä. Tilausvaltuutus sisältää kuljetushelikopterit, muuta liikkuvuuden lisäämiseen tarvittavaa kalustoa, taisteluajoneuvoja ja pimeän toiminnan välineitä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.