Mainos

Taina: Suomi ei hae Natoon

Puolustusministeri Anneli Taina (kok.) toistaa suurelle kansainväliselle yleisölle Suomen turvallisuuspolitiikan linjauksia. Hän tiivistää arvovaltaisen brittiläisen turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaan keskittyneen Jane's Defence Weekly -lehden haastattelussa, että nykytilanteessa Suomen asema on hyvin selvä: Suomi ei hae Naton jäsenyyttä.

Taina korostaa kuitenkin olevan hyvin tärkeää, ettei uusia jakolinjoja luoda ja että Naton laajeneminen on avoin prosessi. Jäsenyyttä hakeneiden maiden tulee saada tietää, että niillä on mahdollisuus jäsenyyteen myöhemmin. Taina muistuttaa, että Suomen kaltaiselle maalle Naton kumppanuusohjelma tarjoaa hyvät puitteet osallistua Euroopan turvallisuuden vahvistamiseen yhteistyöllä.

Ministeri Taina vahvistaa haastattelussa Suomen suunnittelevan helikopterihankintoja.
-Muita välineitä meillä ei vielä ole, hän mainitsee. Lehti huomauttaa, että Suomen hankintalistalla ei ole sukellusveneitä. Suomen ja Venäjän suhteita Taina luonnehtii hyviksi. Hän tosin myöntää, että venäläisistä turvapaikanhakijoista tuli ongelma joksikin aikaa Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen. Nyt tilanne on toinen: venäläismatkailijat käyvät Suomessa ostoksilla ja vievät mukanaan ostoksina mm. autoja. Taina vakuuttaa, ettei Venäjä muodosta Suomelle sotilaallista uhkaa. Päinvastoin suomalaisten suurin uhka liittyy ympäristöongelmiin. Hän muistuttaa kansainvälisille lukijoille, etteivät Venäjän ydinvoimalat ole järin hyvässä kunnossa.

Haastattelussa käsitellään luonnollisesti myös miinakysymystä. Taina antaa tutut perustelut sille, miksi Suomi ei liittynyt Ottawan sopimukseen. Hän kuitenkin korostaa, että Suomi liittyy maailmanlaajuiseen sopimukseen, kunhan se saadaan aikaan Geneven aseriisuntaneuvotteluissa. Siihen mennessä Suomi pyrkii löytämään vaihtoehtoisia alueellisia turvallisuusratkaisuja
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.