Mainos

Taina: Ei tarvetta Nato-jäsenyydelle

Suomen puolustusministeri Anneli Taina ja Ruotsin puolustusministeri Björn von Sydow vakuuttavat, että maiden sotilaallinen liittoutumattomuus tukee turvallisuuspoliittista vakautta Pohjois-Euroopassa. Ministereiden mielestä liittoutumattomuus on kuitenkin keino eikä päämäärä. Se ei välttämättä ole pysyvä tila.

-Jos Suomi ja Ruotsi nyt harkitsisivat uudelleen liittoutumattomuuttaan, ei se lisäisi maidemme turvallisuutta eikä vakautta lähiympäristössämme. Siksi ei ole tarvetta Suomen tai Ruotsin Nato-jäsenyydelle, puolustusministerit kirjoittavat yhteisartikkelissaan. Artikkeli julkaistiin tänään Helsingin Sanomissa ja Dagens Nyheterissä. Taina ja von Sydow korostavat maiden oikeutta itse valita osallistumisensa sisällön ja muodon Euroopassa kehittyvässä poliittisessa ja sotilaallisessa yhteistyössä.

Viisi yhteistyö- aluetta

Ministerit nimeävät artikkelissa viisi aluetta, joilla Suomen ja Ruotsin välinen puolustusyhteistyö voi syvetä. Tiivistyvä kahdenvälinen yhteistyö on heidän mukaansa omiaan lisäämään Itämeren alueen vakautta ja turvallisuutta. Yhteistyöalueet ovat puolustusmateriaaliyhteistyö, yhteinen merivalvonta, osallistuminen yhteisiin kriisinhallintaharjoituksiin, virkamiesvaihto sekä opettaja-, opiskelija- ja tutkijavaihdon lisääminen. Ministerit ilmaisevat toiveenaan, että esimerkiksi nyt esillä olleet helikopterihankinnat voitaisiin tehdä yhdessä.

Merivalvonnassa Suomen rajavartiolaitos ja Ruotsin rannikkovartiosto valvovat jo nyt yhteistä merirajaa Itämerellä ja Pohjanlahdella. Kriisinhallinnassa maiden tavoitteena on voida tarvittaessa lähettää pohjoismainen prikaati kansainväliseen kriisinhallintatehtävään. Ns. Nordcaps-yhteistyön puitteissa maat voivat myös järjestää yhteistä koulutusta kriisinhallintatehtäviin valmistautuville joukoille.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.