Mainos

Taina allekirjoitti Suomen ja YK:n yhteistyömuistion

Puolustusministeri Anneli Taina (kok.) allekirjoitti tänään New Yorkissa YK:n päämajassa Suomen ja YK:n välisen rauhanturvatoiminnan valmiusjärjestelyjä koskevan yhteistyömuistion. Siinä Suomi ilmaisee poliittisen tahtonsa olla mukana valmiusjärjestelmässä, mutta joukkojen lähettäminen jää edelleen päätettäväksi kansallisesti.

Vuonna 1994 perustetun YK:n rauhanturvatoiminnan valmiusjärjestelyjen eli UNSASin tavoitteena on kehittää operaatioiden perustamisvaiheen järjestelyjä. Suomi on tukenut valmiusjärjestelmän kehittämistä alusta lähtien. Järjestelmän avulla luodaan vapaaehtoisten ilmoitusten perusteella joukkopooli, josta YK pyytää operaatioihin tarvitsemiaan yksiköitä. Suomi on 30 muun maan kanssa ilmoittanut valmiusjärjestelyihin osoitettujen joukkojensa tarkemmat määrät ja muut tiedot materiaalin, koneiden ja laitteiden sekä henkilöstön osalta. Kaikkiaan joukkojaan on nimennyt yli 50 maata. Yhteistyömuistion Suomi allekirjoitti 16:ntena maana.

Suomi on ilmoittanut valmiusjärjestelmään mekanisoidun pataljoonan, rakentajapataljoonan, kuljetusyksikön, vartioyksikön sekä yksittäisiä sotilastarkkailijoita. Samat joukot on ilmoitettu Naton rauhankumppanuusohjelmaan sekä Länsi-Euroopan unionin WEU:n kriisinhallintaoperaatioihin. Joukkojen kokonaisvahvuus on 1649 henkeä. Ilmoitettujen joukkojen ja yksiköiden lähtövalmius on 10-30 vuorokautta YK:lta saadusta virallisesta pyynnöstä. Nyt allekirjoitetun yhteistyömuistion artiklojen mukaan lopullinen päätös valmiusjärjestelmään ilmoitetun yksikön mahdollisesta osallistumisesta operaatioon tehdään aina kansallisesti.

Muutokset ilmoitettuihin joukkoihin voidaan tehdä tarvittaessa kirjeenvaihdolla. Muistio ei muuta Suomen nykyistä valmiusjärjestelmää, poliittista päätöksentekoa eikä sillä ole taloudellisia seuraamuksia.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.