Mainos

Taimien istutusta ja kukkien kylvöä

Toukokuu on kiireistä ja antoisaa aikaa kotipuutarhureille. Vanhoja kukkapenkkejä ja kasvustoja kunnostetaan ja uusia kauniita kasveja kylvetään vanhojen viereen. Kasvien sekä kukkien taimia voidaan istuttaa sään lämmetessä koko toukokuun ajan.

Toukokuussa työt eivät lopu pihalla ja puutarhassa. Uusissa istutuksissa riittää työn saraa, ja vanhoja tulisi kunnostaa talven jäljiltä uutta kesää varten. Kukinnasta ja kasvusto saa reilusti kauniimman ja tuottoisamman, mikäli jaksaa panostaa lannoittamiseen ja maan kääntöön. Sekä kukkapenkeistä ja kasvimaalta tulisi viimeistään nyt kerätä ja kitkeä kaikki kuollut kasvisto pois. Myös kasvien päällä olleet suojakankaat ja peitteet voidaan nyt kerätä talteen ja antaa kasvien vastaanottaa auringon lämmittäviä säteitä.

Kaunis kukkaloisto pihamaalle

Pihan puita ja pensaita tulisi hoitaa siinä kuin kukkapenkkien kasvejakin. Vanhoja havupuita sekä pensaita pitää muistaa lannoittaa sekä kastella. Jos pihamaalleen haluaa uusia havukasveja, pitää ne istuttaa nyt, juuri ennen uuden kasvun alkamista. Kaikilta pieniltä puilta ja pensailta poistetaan talvisuojat heti toukokuun alkupuolella.

Toukokuu on myös ruusujen hoitamisen aikaa. Uusia taimia voidaan jo istuttaa, koska keväinen auringonpaiste on mukavasti lämmittänyt piha maata ja päivät alkavat olla sopivan lämpimiä ruusujen kasvulle. Erilaisilta jaloruusuilta poistetaan pensaiden tavoin talvisuojat. Niiden juurille tulisi lisätä joko oman kompostin tuottamaa kompostimultaa tai tuoda puutarhalta kunnollista ostomultaa voimistamaan ruusujen kukintaa ja kasvua.

Toukokuussa voidaan jo istuttaa loppukesän ja syksyn perennoita kukkapenkkiin ja laatikoihin. Penkkeihin tulee muistaa levittää huolellisesti tuoretta kukkamultaa sekä tehdä perusteellinen lannoitus kaikille kukille. Huhtikuussa kylvettyjä taimia koulitaan sekä harvennetaan. Toukokuun loppupuolella pihalle tai parvekkeelle voidaan istuttaa kylmää paremmin sietäviä kukkia.

Hyötypuutarhan hoitoa

Kukkien ja pensaiden ohella kasvi- ja perunamaat tulisi kunnostaa toukokuun aikana. Kasvimaan kasvun kannalta on hyvin tärkeää tehdä kunnostaminen jo varhaisessa vaiheessa kevättä, sillä tällöin kosteus säilyy paremmin maassa ja itäminen sekä kasvuun lähtö käynnistyvät nopeammin.

Peruna ja erilaiset vihannekset voidaan istuttaa kasvimaahan jo toukokuun aikana, kunhan maa on kunnolla sulanut ja hieman lämmennyt. Kaikki kasvien taimet tulisi suojata kylmältä, mikäli on hiemankin hallan mahdollisuutta. Kasvihuoneeseen voidaan jo istuttaa tomaattia, kurkkua ja mansikkaa, mutta olisi suotavaa, että kasvihuoneeseen saa edes hieman lisättyä lämpöä öiden ajaksi, etteivät taimet saa liikaa kylmää.

Oman pihan kunnostamisessa ja laittamisessa riittää runsaasti touhua ja puuhaa, mutta siitä nauttivalle se on antoisaa, luovaa sekä rentouttavaa puuhastelua.

Teksti: Johanna Tamminen / Mediafocus
Kuvat: Futureimagebank

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.