Mainos

Taidekeskus Salmelan taiteilijat innostuvat ihmisistä

Taidekeskus Salmelassa esittäytyvät uusilla teoskokoelmillaan tänä kesänä taidemaalari Johanna Ehrnrooth, Antti Huovinen ja Tero Laaksonen sekä graafikko Juho Karjalainen ja kuvanveistäjä Tiina Torkkeli. Lisäksi esillä on professori Laila Pullisen veistoksia.

Yhtenäistä monille tämän kesän taiteilijoille on se, että he ovat saaneet innostuksen töihinsä ihmisistä, luonnosta ja elämän pikkuasioista. Esimerkiksi puolet vuodesta idyllisessä huvilassa Snappertunassa asuva Tero Laaksonen on saanut innoituksen töihinsä puutarhastaan. -Minusta puutarhat ovat maanpäällisiä paratiiseja. Ne jotenkin konkretisoivat rakkautta, lempeyttä ja onnellisuutta, kuvaa Laaksonen. Hän haluaakin tarjota töillään katsojille jonkinlaista lempeyttä ja lohdutusta.

Jotain samanlaista on aistittavissa myös Antti Huovisen töistä. Hän tunnustaa, että kun ympärillä on oikein paljon kaikkea kaoottista ja sekavaa, on vaikea hallita sitä. Niinpä hän on keskittynyt "pienen toiveikkuuden julistukseen". -Syksyllä halusin etsiä jotakin vähäistä, ja kaikessa mitättömyydessään merkityksellisiä asioita kuten syksyinen puunlehti, hän kertoo. Keväällä Huovinen huomasi löytäneensä itsensä maalaamasta henkilökuvia elävistä malleista. -Kyse ei ole muotokuvista, vaan henkilöiden taakse kätkeytyvien monenlaisten elämänarvojen havainnoinnista, kuvaa Huovinen, joka toivoo, että taiteen tulkinnassa käytettäisiin enemmän sydäntä ja vähän vähemmän järkeä, sillä silmillä näkemisen ihanuutta ei sovi unohtaa.

Jonkinlaista tirkistelyä

Ihminen ja elämän pohdiskelu kiehtovat myös Salmelan Nuoreksi Taiteilijaksi valittua Henna Pohjolaa ja Uusikaarlepyyn ruotsalaisessa taidekoulussa opiskellutta Tiina Torkkelia. -Munateema kuvaa jotain vaillinaisuutta ja epätäydellisyyteen liittyvää, ja painijateema puolestaan kertoo sisäisistä ristiriidoista, sanoo Torkkeli.

Pohjolan maalausten teemana on sukupuoli- ja identiteettipolitiikka sekä alastomuus. Hän haluaa tarkastella ja ottaa kantaa siihen, miten naista on vuosien saatossa kuvattu miehen silmin. Toisaalta hän on halunnut tehdä miehestä objektin. Tämä näkyy muun muassa "Italian tuliaisesta", jonka Pohjola on ikuistanut naisten iloksi. Toisina kausina mustavalkoisia töitä paljon tehnyt Pohjola on saanut värit mukaan töihinsä tunnemaailman kautta. -Värit kuvaavat joko mallin persoonaa tai minun senhetkistä tunnetilaa, hän kertoo.

Iso-Pappilassa on esillä Pohjolan lisäksi myös Lars-Gunnar Nordströmin töitä sekä taidemaalari Helmi Kuusen (1913-2000) muistonäyttely. Iso-Pappilan näyttelytila sai tänä vuonna noin 400 neliötä lisätilaa kun vuonna 1850 rakennettu graniittimakasiini otettiin käyttöön. Graniittimakasiinin ensimmäisessä näyttelyssä on esillä Elias Lönnrotin juhlavuoden kunniaksi kuvanveistäjä Nina Ternon Kalevala-aiheinen veistoskokoelma.

Taidekeskus Salmelan avajaisia vietetään ensi lauantaina, jolloin Mäntyharjun kirkossa esiintyy Sinfonia Lahti johtajanaan Osmo Vänskä. Kulttuuritapahtuman avaa pääjohtaja Veikko Kasurinen. Salmela on avoinna ensi viikonlopusta alkaen päivittäin 11. elokuuta saakka.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.