Mainos

Taidejupakka tuo kävijöitä Tukholman museoon

Israelin Ruotsin-suurlähettilään tärvelemä taideteos on houkuttanut kansaa Tukholman historiallisen museon näyttelyyn.

Ulos sijoitettua Lumikkia ja hullua totuutta kävi sunnuntaina katsomassa noin 1400 ihmistä. Tänään ennen puoltapäivää näyttelyyn oli ehtinyt tutustua jo 650 kävijää. Tavallisesti museossa vierailee päivittäin noin 300 ihmistä.

- Paikka on ihan täynnä väkeä. Tunnelma on rento ja lähes meditatiivinen. Monet tuntuvat kauhean vaikuttuneilta teoksesta ja ovat sen luona pitkään, vaikka on kylmä ja pyryttää, museonjohtaja Kristian Berg kertoi tyytyväisenä.
Berg lähetti eilen suurlähettiläs Zvi Mazelille kutsun tulla keskustelemaan taiteesta ja ilmaisunvapaudesta.

- Sain juuri vastauksen suurlähetystöstä. Jos näyttely puretaan ja museonjohtaja pyytää henkilökohtaisesti suurlähettiläältä anteeksi, hän saattaa tulla keskustelemaan. Tämänkaltainen vaatimus on luonnollisesti täysin epäoikeutettu, Berg sanoi.

Israelin suurlähettilään mukaan palestiinalaisen itsemurhapommittajan kuvan sisältävä teos ihannoi Israelin vastaisia iskuja.

Persson ei sotkeudu jupakkaan

Ruotsin pääministeri Göran Persson ei aio tehdä mitään Israelin ulkoministerin Sylvan Shalomin esittämälle vaatimukselle näyttelyn purkamisesta.

- Olemme pitäneet alusta pitäen selvänä, ettei meille ole ylipäänsä aiheellista arvottaa taideteoksia, Persson toteaa.

Näyttelyn julisteet, joissa esiintyy palestiinalainen itsemurhapommittaja Hanadi Jaradat, on kuitenkin poistettu Tukholman metrosta.

- Tein päätöksen eilen täysin yksin, sataprosenttisesti omasta halustani. En kysynyt lupaa keltään enkä keskustellut asiasta kenenkään kanssa. Tein sen, koska minulla on oikeus niin tehdä, näyttelyn taiteellinen johtaja Thomas Nordanstad painottaakin.

(MTV3-STT-TT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.