Taide menee juhlaviikoilla kapakkaan

Art goes kapakka on Helsingin juhlaviikkojen kaupunkifestivaali, joka nimensä mukaan vie taiteen kapakkaan. Kapakkataide näkyy ja kuuluu eri puolilla kaupunkia. Sen takaavat yli 1 500 taiteilijaa ja kolmisensataa esitystä, jotka nähdään useassa kymmenessä helsinkiläisessä ravintolassa ja kapakassa.

Art goes kapakka -tapahtuma järjestetään nyt viidettä kertaa. Sen monipuolisesta tarjonnasta saadaan nauttia jo 18. elokuuta alkaen. Varsinainen juhlaviikko aloittaa kautensa kaksi päivää myöhemmin 20. elokuuta.

Oman otsikkonsa ovat saaneet taidenäyttelyt. Tsiigaa Art goes kapakka esittelee kuvataiteita Helsingin keskustan ravintoloissa. Mukaan hankkeeseen on lähtenyt noin 30 taiteilijaa. Tapahtumaan osallistuvien ravintoloiden kokit osoittavat myös luovuuttaan. Kapakoissa tarjoillaan Art goes kapakka -menuja, kakkuja ja juomia.

Art goes kapakka ei ole jäänyt ainoastaan helsinkiläisten iloksi, vaan tapahtuma on jo viety ulkomaille. On käyty Tukholmassa, Krakovassa, Reykjavikissa ja Brysselissä. Ennen ensi vuoden loppua on tarkoitus vierailla kaikissa vuoden 2000 kulttuurikaupungeissa. Yhteistyössä on mukana Helsinki 2000 -säätiö ja Matkailun edistämiskeskus.

Kuorot aloittavat

Kuorojen kierros aloittaa kapakkajuhlat komeasti Suurkirkon portailta. Sitä ennen 26 kuoroa eli noin runsaat 500 kuorolaista marssii keskustan läpi Senaatintorille. Yhteislaulun jälkeen kuorot kiertelevät kapakoissa.

Musisointia kapakoissa tarjoaa Yrjänä Sauroksen big band ja Lenni-Kalle Taipale yhtyeineen. Solisteina esiintyvät Nicke Lignell, Marika Krook, Eija Ahvo ja Susanna Haavisto. Cleaning Women -yhtye soittaa siivousmusiikkia pyykinkuivaustelineistä valmistamillaan soittimilla. Eija Vilpas ja Riitta Havukainen emännöivät Hansuna ja Pirrenä bingon pelaajia. Svengityöt Pirkko Mannola, Brita Koivunen ja Vieno Kekkonen tanssittavat kansaa Bottalla 40- ja 50-lukujen tunnelmissa. Orkesterina soittaa Mika Siekkinen ja Jätkänsakki-orkesteri.

Kapakkafestarin klassinen anti on runsasta aina Mari Palon esittämistä ooppera-aarioista ja liedeistä eri kokoonpanojen kamarimusisointiin. Tarjolla on myös italialaista viihdemusiikkia, 1800-luvun salonkimusiikkia, argentiinalaista tangoa, jazzia ja musiikkiteatteria.

Koskista klubilla

Elokuva kuuluu myös ohjelmaan. Aki Kaurismäki ja Timo Aarniala viihdyttävät katsojia klassikkoleffoilla Orson Wellesin Pahan kosketus ja Jean Vigon L`Atalante. Ne esitetään jättikankaalla ulkoilmassa Eerikinkadulla Ravintola Helmin ja Corona baarin välissä. Tsiigaa-taidenäyttelyjä ei ole koottu minkään yhtenäisen teeman alle. Tavoitteena on ollut kunkin ravintolan ja sen yleisön huomioon ottavaa taidetta.

Kosmos saa vieraakseen nuoren taidemaalarin Mikko Hallikaisen ja Taidehallin klubille asettaa teoksiaan taidegraafikko Outi Heiskanen. Muotoilija Harri Koskinen on suunnitellut taidenäyttelyille oman juoman eli "paukun" nimeltä Koskista klubilla. Snapsi tarjoillaan muotoilijan Iittalan lasitehtaalle suunnittelemasta Klubi-lasista, jonka juoja saa lasinsa tyhjennettyään omakseen.

Tsiigaa-taiteilijoiden joukossa on useita valokuvataiteilijoita kuten Satu Autero, Charlotte Boucht, Marja-Leena Hukkanen sekä Tiina Makkonen, Anna Hämäläinen, Tiina Ketara, Johnny Lindroos, Martti Raudas ja Niina Tuittu. Stefan Lindfors ja Helena Sandman rakentavat tilateoksen. Markus ja Seppo Renvallin teos on valoa, ääntä, kuvaa ja diskopalloja.

(STT)

Lue myös:

    Uusimmat