Mainos

Tähtitieteilijät havainneet suuren räjähdyksen

Tähtitieteilijät ovat havainneet avaruudessa gammasäteilypurkauksen, joka on peräisin ehkä kaikkien aikojen suurimmasta tähteen syöksyvän komeetan aiheuttamasta räjähdyksestä.

Amerikkalaisten tähtitieteilijöiden mukaan purkauksessa vapautui energiaa toiseksi eniten Big Bangin jälkeen. Heidän mukaansa räjähdyksen on täytynyt olla 10-100 kertaa voimakkaampi kuin voimakkain tähän asti tiedetty supernovan eli kuolevan tähden räjähdys on ollut.

Kalifornian yliopiston tähtitieteen professori Stan Woosley sanoi eilen järjestetyssä tiedotustilaisuudessa, että räjähdys on ollut yhtä kirkas kuin vähintään miljardi linnunrataa. Muut ilmiötä tutkineet astronomit kuvailivat purkausta mm. sanomalla sen olleen kahden ensimmäisen sekunnin ajan yhtä valoisa kuin kaikki muu koko universumissa.

Gammasäteilypurkaukset ovat yksi avaruuden suurimmista mysteerioista. Tutkimusten mukaan ne saattavat olla luhistuneisiin tähtiin syöksyvien komeettojen aiheuttamia. Gammasäteilypurkauksia nähdään maasta kahdesti päivässä. Ne ovat taivaan kirkkaimpia valoilmiöitä, joiden tuottama gammasäteily on jopa aurinkoa voimakkaampaa.

Nyt kyseessä oleva purkaus tuli himmeästi loistavasta GRB 971214 linnunradasta. Se on nähty ensimmäisen kerran joulukuun 14. päivänä. Räjähdys tapahtui noin 12 miljardin valovuoden päässä maasta. Tutkijoilta vei kuukausia selvittää, kuinka iso räjähdys oli. Vielä vuosi sitten räjähdyksen tapahtumapaikkaakaan ei olisi voitu selvittää.
(STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.