Tähtien rakastama suomalaissuunnittelija: Tätä menestyminen vaatii

Vaatesuunnittelija Sini Moilasen asut ovat herättäneet kiinnostusta muotipiirien lisäksi englantilaisjulkkisten keskuudessa. Moilasen tie menestykseen ei ole tullut helpolla. Elämä muodin pääkaupungissa Lontoossa vaatii pitkiä päiviä ja verkostoitumista.

Vaatesuunnittelija Sini Moilasen asuja on viime aikoina nähty muun muassa näyttelijä Anna Frielin, muusikko Kate Nashin ja laulaja Charli XCX:n päällä. Henkilö vaatteiden takana on 30-vuotias lontoolaistunut espoolaisnainen, jonka tie vaatesuunnittelijaksi alkoi jo pikkutyttönä. Lapsena Moilasen suurinta huvia oli itse tehtyjen vaatteiden ompeleminen sekä vintage-liikkeissä kiertely. Jo tuolloin Moilanen etsi asuja, joita ei näkynyt muiden päällä.

Luovuuttaan Moilanen pääsi toteuttamaan Englannissa, jonne hän muutti heti ylioppilaskirjoitusten jälkeen. Lahjakas nainen opiskeli ensin tekstiilisuunnittelua Brightonin yliopistossa. Maisterinopintoihin hän pääsi arvostettuun Royal College of Art -opinahjoon, jossa Moilasen pääaine oli neulesuunnittelu. Opiskelu kansainvälistä mainetta haalineessa koulussa oli haastavaa ja antoisaa.

– Päivät alkoivat yhdeksältä ja olin koululla usein kymmeneen illalla. Koulupäivät venyivät, sillä halusin tehdä työni hyvin, Moilanen kertoo.

Tunnollisuus palkittiin, sillä kuuluisa Vauxhall Fashion Scout -raati valitsi Moilasen töitä esiteltäväksi. Saman ryhmän mukana Moilanen pääsi Pariisin muotiviikoille viime ja tänä keväänä.

– Muotiviikot jännittivät minua etukäteen enemmän kuin olisi pitänyt. Sain ihan hyvää palautetta. Lehdistö, ostajat ja stylistit olivat kiinnostuneita, Moilanen kertoo.

Seuraavaksi Moilasen töitä esitellään vielä hulppeammissa puitteissa, kun suunnittelija lähtee Pariisin muotiviikoille. Näyttely pidetään Louvre-museossa syys-lokakuun vaihteessa. Sitä ennen Moilanen vierailee Lontoon muotiviikoilla, jossa hänen asujaan on näytillä syyskuun puolessa välissä.

Kovaa kilpailua Lontoossa

Nykyään Moilanen asuu Lontoossa. Menestyminen muodin pääkaupungissa ei ole itsestäänselvyys. Vaatesuunnittelijoita on kaupungissa pilvin pimein ja kilpailu on kovaa. Eteneminen on kiinni paitsi onnesta, myös bisnestaidoista ja verkostoitumiskyvyistä.

Vaatesuunnittelijan päivät ovat pitkiä ja työ koostuu pääosin kaikesta muusta paitsi vaatteiden suunnittelusta. Moilasen apuna on oma pr-henkilö, joka auttaa muun muassa mediasuhteissa. Silti ylimääräisistä käsistä olisi vielä apua.

– Suomessa olisi helpompaa. Toisaalta Lontoo on muodin mekka, täällä on enemmän asiakkaita ja bisneksen kannalta on parempi olla täällä kuin Suomessa, Moilanen selittää.

Asujen inspiraationa luonto

Moilanen on omaperäinen suunnittelija, jonka värikkäitä asuja voi kuvitella näkevänsä urbaanien nuorten ihmisten päällä. Moilasen omaa vaatemerkkiä Tramp In Disguisea myydään tällä hetkellä muutamassa kaupassa Lontoossa sekä Not Just A Label -nettiputiikissa. Nainen toivoo näkevänsä vaatteitaan kohta myös suomalaisissa vaateliikkeissä.

Kaupunkilaistytön aihealueet kumpuavat yllättäen luonnosta. Etenkin isot luonnonmullistukset ja uutistapahtumat inspiroivat Moilasta.

– Tykkään seurata, mitä maailmalla tapahtuu, Moilanen kertoo.

Moilasen uusin mallisto on saanut inspiraationsa erilaisista myrskyistä: hurrikaaneista, tornadoista sekä jää-, ukkos- ja lumimyrskyistä. Silkistä, puuvillasta, villasta, alpakasta ja kashmirista valmistettujen asujen väriskaala liikkuu tummansinisestä mustaan ja harmaaseen. Väreihin on yhdistetty turkoosia, vihreää, sitruunankeltaista, sähkönsinistä, pinkkiä ja purppuraa.

Luonnonläheisyys ei ole pelkkä teema, sillä Moilanen pitää vaatteista, jotka kuormittavat ympäristöä mahdollisimman vähän.

– Käytän paljon digitaaliprinttejä, jotka olen tehnyt alusta loppuun itse. Digitaaliprintit ovat ekologinen valinta, Moilanen sanoo.

Teksti: MTV3/Helmi, Maarit Rasi

Kuvat: Sini Moilanen

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja