Mainos

Tahdonvastaiset huostaanotot tuomioistuinten ratkaistavaksi

Eduskunta päätti tiukan äänestyksen jälkeen, että jatkossa päätökset lasten tahdonvastaisesta huostaanotosta tehdään hallinto-oikeudessa eikä enää kunnan sosiaalihuollossa.

Päätösvalta lasten tahdonvastaisesta huostaanotosta siirtyy hallinto-oikeuksille. Eduskunta päätti asiasta äänin 94-88, kun se hyväksyi uuden lastensuojelulain sisällön. Nykyisin huostaanottoasiat ratkaisee kunnan sosiaalihuollosta vastaava toimielin.

Hallituspuolueiden rivit rakoilivat äänestyksessä. Kymmenen SDP:n edustajaa tuki kokoomuksen vastaesitystä, jonka mukaan päätökset tekisi riippumaton asiantuntijaelin. Joukossa oli myös yksi RKP:n ryhmän jäsen.

Huostaanotosta päättäminen oli kiistanalainen kysymys jo valiokuntakäsittelyssä. Sitä on perusteltu lasten ja perheiden oikeusturvalla, jota on vaikea taata nykyjärjestelmässä etenkään pienillä paikkakunnilla.Toisaalta kunnan taloudellinen tilanne voi vaikuttaa huostaanottoa ja sijaishuoltoa koskeviin ratkaisuihin.

Tahdonvastaisia huostaanottoja tehtiin vuonna 2005 kaikkiaan noin 400.

Hallituksen esityksen haittapuolena on pidetty sen aiheuttamaa muutosta hallinto-oikeuksien nykyiseen asemaan alistus- ja muutoksenhakuviranomaisina. Päätökset tehtäisiin lisäksi usein kaukana asiakkaiden asuinpaikasta.

Kun hallinto-oikeus olisi tahdonvastaisissa huostaanotoissa ensiasteen päätöksentekijä, jäisi ainoaksi muutoksenhakuasteeksi korkein hallinto-oikeus. Viranhaltijan päätöksestä voi valittaa kahdessa portaassa.

Ryhmäkannelakiin ei tullut muutoksia

Eduskunta hyväksyi myös ryhmäkannelain sisällön. Äänestyksessä kaatui kokoomuksen toive muuttaa lain nimi kuluttaja-asiain kanteeksi. Vasemmistoliito olisi halunnut laajentaa lain koskemaan myös ympäristövahinkoja.

Puolustusvaliokunnan varapuheenjohtaja Jaakko Laakso esitti vapaaehtoista maanpuolustusta koskevaan lakiin mainintaa, jonka mukaan maakuntajoukkoja ei saa käyttää virka-apuna järjestyksen ylläpitämiseen lakoissa tai mielenosoituksissa. Esitys hylättiin äänin 154-30.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.