Mainos

Tähän tarkoitukseen Suomen kehitysapurahat menevät

Suomi tukee kehitysmaita tänä vuonna vajaalla miljardilla eurolla. Kaikki rahat eivät kuitenkaan päädy tarkoitettuihin kohteisiin, vaan myös väärinkäytöksiä ilmenee, kertoo kokoomuksen europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen.

Suomen tärkein painopiste tuen antamisessa on eteläisessä Afrikassa, mutta myös Aasian ja Latinalaisen Amerikan maita tuetaan.

– Meillä on eri maiden hallitusten välisiä yhteistöitä, joissa tuetaan muun muassa infrastruktuuria, kouluja, terveydenhuoltoa ja teitä. Tuemme myös kansalaisjärjestöjä, jotka tekevät kehitystyöhankkeita siellä kohdemaassa paikallisten ihmisten ja järjestöjen kanssa, Porin SuomiAreena-tapahtumassa vieraileva Pietikäinen kertoo MTV3 Uutisille.

Pietikäinen kuitenkin toteaa, että kansainvälisestikin on tutkittu sitä, että tukirahoista noin viisi prosenttia menee väärinkäytöksiin.

– Tökeröimpiä on ollut tapaukset, kun maastossa on ollut kyltti, jossa sanotaan, että tämä on Euroopan unionin rahoittama tiehanke, vaikka useaan vuoteen siellä ei ole teitä tehty. Kyltin tarkoituksena on ollut informoida ihmisiä, että tähän raha olisi pitänyt käyttää, mutta kyltti todistaa sen, ettei mitään tapahtunut, Pietikäinen sanoo.

Pietikäinen kertoo myös tapauksista, joissa laskutuksissa on laitettu kohtuuttomia hallintokuluja, vaikka niiden pitäisi olla hyvin pieniä.

– Ei siellä pidä Mersuilla ajella, kun ihmisten köyhyyttä yritetään parantaa, Pietikäinen sanoo.

Hän kuitenkin sanoo, että rahankäyttöä pyritään tarkkailemaan muun muassa ulkopuolisten tahojen tarkastuksilla.

– Tämän lisäksi monista hankkeista pitää kirjoittaa loppuraportti, jossa arvioidaan sitä, miten hanke on onnistunut, Pietikäinen tähdentää.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.