Mainos

TAE-sopimuksen täydentämisestä sopu

Yhdysvallat kertoi, että kolmekymmentä Naton ja entisen Varsovan liiton maata pääsi eilen periaatteelliseen sopuun tavanomaisia aseita rajoittavan TAE-sopimuksen täydentämisestä.

Valkoisen talon ilmoituksen mukaan tavanomaisen aseistuksen ja joukkojen määrää Euroopassa on tarkoitus yhä vähentää. Neuvotteluissa sovittiin vanhan sopimuksen periaatteiden muuttamisesta kokonaan. Vanhassa sopimuksessa Natolle ja Varsovan liitolle sallittiin yhtä vahvan tavanomaisten aseiden ja joukkojen arsenaalin pitäminen Euroopassa.

Uudessa sopimuksessa asetetaan maakohtaiset ylärajat tavanomaisille aseille ja joukoille. Uusi sopimus määrittelee maittain sekä kansallisten että maassa olevien ulkomaalaisten joukkojen vahvuuden. Sopimuksessa säädetään myös panssarivaunujen, panssaroitujen ajoneuvojen, tykistön, hävittäjälentokoneiden ja taisteluhelikoptereiden määrä. TAE-sopimuksella ei säädetä kuitenkaan ydinaseiden määrää.

Kun Nato houkutteli Venäjää laajentumisensa taakse maaliskuussa, se lupasi ettei uusien jäsenmaiden alueilla olevia joukkoja vahvisteta merkittävästi. Wienissä käydyissä neuvotteluissa sovittiin, että kylmän sodan aikana neuvotellun TAE-sopimuksen aserajoituksia kiristetään. Valkoisen talon asiantuntija Bob Bell totesi, että kylmän sodan aikana neuvoteltu sopimus muutetaan vastaamaan uuden Euroopan vaatimuksia.

TAE-neuvottelut olivat elintärkeä osa Naton laajentumispyrkimysten onnistumisessa. Nato on halunnut vakuuttaa Venäjän TAE-neuvotteluissa siitä, ettei se aio kasata sotilaallista voimaa Nato-jäseniksi pyrkivien entisten Varsovan liiton maiden alueelle.

Periaatteellinen sopu TAE-sopimuksen täydentämisestä on tarkoitus saattaa lopullisesti käytäntöön vuoden kuluessa. TAE-sopimuksen täydennykseen tähdänneet neuvottelut alkoivat tammikuussa ja uusi sopimus on tarkoitus saada valmiiksi ensi kesään mennessä.
(STT-Reuter)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.