Mainos

Tadzhikkipäällikkö valmis neuvotteluihin hallituksen kanssa

Tadzhikkipäällikkö Mahmud Hudoberdijev on valmis neuvottelemaan hallituksen kanssa, mikäli hänen turvallisuutensa taataan, kertoi Tadzhikistanin ulkoministeriön edustaja tänään uutistoimisto Interfaxin mukaan. Lauantaina puhjenneet taistelut laantuivat maan pääkaupungissa Dushanbessa eilen, mutta tänään presidentille uskolliset joukot tulittivat Hudoberdijevin asemia.

Presidentin erikoisjoukkojen komentaja ilmoitti tänään ajaneensa Hudoberdijevin joukot Dushanben länsipuolelta. Hudoberdijev, joka itse sanoo olevansa uskollinen presidentille, johtaa eliittisotilaiden joukkoa, jonka tukikohta on maan eteläosassa.

Hudoberdijevin mukaan taistelut saivat alkunsa, kun presidentin erikoisjoukkojen komentaja Gafar Mirzojev usutti joukkonsa Hudoberdijevin joukkojen kimppuun 40 kilometriä Dushanben eteläpuolella. Mirzojevin mukaan kuusi hallituksen sotilasta kuoli ja kuusi loukkaantui, kun joukot tulittivat Hudoberdijevin joukkoja Dushanbesta etelään.

Presidentti Imomali Rahmonov on vaatinut Tadzhikistanin kilpailevia aseellisia ryhmittymiä lopettamaan taistelunsa. Hän on myös vedonnut hallituksen joukkoihin, jotta ne eivät sekaantuisi väkivaltaisuuksiin.

Tadzhikistanin hallitus ja islamilainen oppositio allekirjoittivat kesäkuussa rauhansopimuksen, jonka tarkoituksena oli päättää kymmeniätuhansia uhreja vaatinut sisällissota. Islamilaisen opposition ei tiedetä ottaneen osaa viime päivien taisteluihin, vaan keskenään taistelevat lähinnä kilpailevat hallituksen joukot. Rahmonovin mukaan viikonloppuna puhjenneet taistelut ovat yhteydessä järjestäytyneeseen huume- ja talousrikollisuuteen. Presidentti antoi avustajansa mukaan kilpaileville ryhmittymille kolme päivää aikaa lopettaa taistelunsa.

Länsimaisten tarkkailijoiden mukaan 20 000 Tadzhikistanissa olevaa Itsenäisten valtioiden yhteisön Ivyn rauhanturvaajaa ovat Rahmonovin vallassa pysymisen tae. Rahmonovin edustajan mukaan rauhanturvajoukoilta ei kuitenkaan ole pyydetty apua tilanteen selvittämiseksi.
(STT-Reuter)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.