Taas uusi käänne! HIFK sai Veikkausliiga-lisenssin – seuralla kolme kuukautta aikaa välttää "ylimääräinen sählinki"

Suomen palloliiton liigalisenssikomitea on myöntänyt lisenssit kaikille Veikkausliiga-seuroille. Lisenssi myönnettiin myös HIFK:lle, jonka jatkoa Veikkausliigassa on arvuuteltu sen jälkeen, kun seuran ja sen kiinalaisomistajan Lucas Jin Changin sukset menivät ristiin syksyn aikana.

HIFK:n toimitusjohtaja Christoffer Perret sanoo, että lisenssikomitean päätös oli odotettu ja se mahdollistaa tulevaan kauteen valmistautumisen normaalin jatkumisen. Lisenssikomitea myönsi lisenssin yhteisesti HIFK Fotboll Ab:lle ja HIFK Soccer rf:lle eli osakeyhtiölle ja yhdistykselle.

Perretin mukaan lisenssi siirtyy yksin yhdistyksen hallintaan maaliskuussa, kun yhdistyksen ja yhtiön sopimus raukeaa, elleivät tahot pääset ennen sitä sopimukseen toisenlaisesta järjestelystä.

Käytännössä tuo järjestely tarkoittaisi sitä, että yhdistys ja Jin Chang löytäisivät yhteisymmärryksen siitä, millä ehdoilla kiinalainen siirtyy syrjään, jolloin osakeyhtiö jatkaisi normaalisti toimintaansa ilman kiinalaista. Muussa tapauksessa HIFK pelaa tulevan Veikkausliiga-kauden yhdistysvetoisesti. 

Perretin mukaan keskustelua kiinalaisomistajan kanssa asian ratkaisemiseksi käydään koko ajan. Viimeksi viime yönä Perret kertoo lähettäneensä Jin Changille tiedot liigalisenssikomitean päätöksestä käännettynä.

Mitään ei kuitenkaan ole vielä sovittu. Perret kertoo, että kiinalaisomistajalla on vaatimuksia yhtiötä kohtaan ja toisaalta yhtiöllä on myös vaatimuksia hänelle.

Aiemmin Perret on pohtinut julkisuudessa, että tapaus saattaa vielä siirtyä oikeusistuimen käsiteltäväksi. Nyt hän sanoo uskovansa, että asia saadaan sovittua oikeussalin ulkopuolella.

– Luulisin näin. Luulen, että järki voittaa. Minun mielestäni lisenssipäätös selkeyttää tilannetta. Se alleviivaa, että tämä etenee tiettyyn suuntaan, eikä se tule muuttumaan. Luulen, että sopu löytyy.

Jos HIFK päätyy pelaamaan tulevan kauden yhdistysvetoisesti, aiheuttaa se Perretin mukaan "ylimääräistä sählinkiä", jota syntyy muun muassa sopimusten siirtämisestä yhdistykselle. 

Jatkossa aikeena on joka tapauksessa pyörittää toimintaa osakeyhtiömuodossa, mikä tarkoittaisi uuden, mahdollisesti kahden uuden, osakeyhtiön perustamista.

Perretin mukaan HIFK on täyttänyt liigalisenssin ehdot jo jonkin aikaa. Seuralle kirjattiin kuitenkin tiettyjä talouteen liittyviä  raportointivelvollisuuksia kauden ajaksi.

Muuten kyse oli hänen mukaansa siitä, miten lisenssi pitää kirjata teknisesti, kun yhdistys on päättämässä sopimustaan osakeyhtiön kanssa.

– Normaalista poikkeavaa oli se, että kirjattiin – nyt kun tämä sarjapaikan hallinta siirtyy viimeistään maaliskuussa yhdistykselle – polku, mikä selkeyttää sitä prosessia.

Palloliiton hallitus ei aiemmin suostunut HIFK:n pyyntöön perua yhdistyksen ja yhtiön välinen sopimus ennenaikaisesti tammikuussa. Yhdistys on irtisanonut sopimuksen päättymään 25. maaliskuuta irtisanomisajan jälkeen.

Lue myös:

    Uusimmat