Mainos

Taaperon kakkavahinko voi saastuttaa rantaveden

Jo pieni määrä viruksia sisältävää ulostetta voi riittää saastuttamaan uimarannan veden, kertoo epidemiologi Sirpa Räsänen.

Esimerkiksi norovirus tarttuu niin helposti, että pienikin pitoisuus viruksia riittää.

- Jos on matalavetinen ranta, jossa vesi ei aaltoudu suoraan selälle ja koko ajan vaihdu, niin ei siinä mitään massiivisia määriä saastumiseen välttämättä tarvita. Siihen voi yksi uloste tai yksi vaippa ihan hyvin riittää. Mutta jos on syvä ranta, joka aukeaa suoraan aavalle selälle, niin sellaisen saastuminen on varmaankin paljon hankalampaa, Räsänen pohtii.

Rantavesi voi huonolla tuurilla saastua ulosteesta meressäkin.

- Kyllä varmaankin meressäkin, jos on joku sellainen pieni poukama, jossa vesi pysyy kuitenkin jonkin aikaa paikallaan pienemmässä tilavuudessa.

Räsänen kuitenkin muistuttaa, että ulosteesta johtuva rantavesien saastuminen on hyvin harvinaista.

- Eihän tällaista yleensä tapahdu.      

Vettä pitää mennä suuhun

Pelkästä kahlailusta saastuneessa vedessä ei vielä sairastu, vaan vettä pitää mennä suuhun. Sitä ei kuitenkaan tarvitse välttämättä niellä.

- Viruksien kohdalla voi riittää pelkästään se, että vettä menee suuhun. Ei välttämättä vaadita veden nielemistä, mutta tietysti mitä isompi annos saastunutta vettä ihmiseen menee, niin sitä todennäköisempää sairastuminen on. Suuhun sen pitää joka tapauksessa päästä, Räsänen kertoo.

Lapset ovat riskiryhmää, sillä heillä vettä menee useammin suuhun ja toisaalta he eivät ole ehtineet kehittää luonnollista immuniteettia monille taudinaiheuttajille.

Rannalle kakkivat koiratkin voivat ärsyttää uimareita, mutta tautien leviämisen kannalta koirien ulosteet ovat melko harmittomia.

- Virukset ovat kyllä aika lajispesifejä eli eläinten välityksellä ei virustauteja juurikaan saada. Mutta jos puhutaan bakteeritaudeista, niin ne voivat eläinten ulosteista tarttua. Vaikkapa kampylobakteeri on mahdollinen taudinaiheuttaja ihmisille saastuneen veden kautta, mutta yleensä siinä sitten kyllä vaaditaan isompi annos niitä bakteereja ja usein sitä veden nielemistä, Räsänen kertoo.

  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.