Mainos

Taantuma värittää eri tavoin Euroopan vappujuhlintaa

Saksassa vappuaatto päättyi rajuihin yhteenottoihin nuorisojoukkojen ja poliisin kesken useissa kaupungeissa. Berliinissä kolmisenkymmentä poliisia loukkaantui mellakoissa, ja kymmenkunta mielenosoittajaa otettiin kiinni.

Arviolta 200 nuorta heitteli poliiseja kivillä ja pulloilla, sytytti tuleen roskapönttöjä ja huusi kapitalismin vastaisia iskulauseita.

Hampurissa määrättiin mellakkapoliisi taltuttamaan nuoria, jotka sytyttivät roskalaatikoita tuleen ja rikkoivat ikkunoita. Kolme poliisia loukkaantui.

Tiukat säännöt rauhoittivat Ruotsin vappujuhlinnan

Ruotsissa sitä vastoin vappuaatto sujui huomattavasti aiempia vuosia rauhallisemman. Pahemmilta nuorisojoukkojen tappeluilta ja vakavilta pahoinpitelyiltä vältyttiin koko maassa.

Rennomman juhlinnan taustalla oli suursatsaus aattoiltaan. Kaduilla oli aiempaa enemmän poliiseja ja myös vanhempien partioita, jotka pitivät silmällä ilonpitoa. Säännöt olivat myös tiukat; jos alaikäiseltä tavattiin alkoholia, se takavarikoitiin ja tuhottiin. Nuori myös saatettiin kotiin, missä käytiin keskustelua vanhempien kanssa rajojen asettamisesta.

Tuloksena oli helpottuneita poliisiraportteja eri puolilta maata. Östersundin poliisin mukaan kaupungilla oli ollut mahtava meininki.

Taantuma vetää väkeä Euroopan vappumarsseille

Taantuman odotetaan tuovan tavallista enemmän väkeä ammattiliittojen vappumielenosoituksiin eri puolilla Eurooppaa.

Ranskassa kahdeksan suurinta ammattiliittoa on kehottanut jäseniään osoittamaan mieltään presidentti Nicolas Sarkozyn talouspolitiikkaa vastaan ympäri maan. Myös Espanjan pääkaupungissa Madridissa järjestetään tänään massiivinen ammattiyhdistysmarssi.

Saksassa poliisi on varautunut vapunpäivän marsseihin ja mielenosoituksiin lisäämällä partiointia. Vappumarsseille odotetaan tungosta, koska maan talous on pahimmassa jamassa sitten toisen maailmansodan. Marssille aikovat niin äärioikeiston kannattajat, ammattiyhdistykset kuin vasemmistoryhmätkin.

Berliinissä poliisi varautuu myös yhteenottoihin. Äärioikeiston marssin ennustetaan johtavan kahnauksiin vasemmistolaisten anarkistiryhmien kanssa edellisvuosien tapaan.

Tämän vuoden vappumarssien teemat tuovat aiempiin vuosiin verrattuna kansalaisten tuntoja herkemmin pintaan: Saksassakin aiheina ovat kansainvälinen talouskriisi, työttömyyden lisääntyminen ja tuloerot.

(MTV3-STT-Reuters)

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.