Mainos

Taantuma söi VR:n tulosta - henkilöliikenne suosii busseja

Talouden taantuma on vaikuttanut voimakkaasti VR-konsernin viime vuoden tulokseen. Yhtiön mukaan konsernin tulos jäi heikoksi tavaraliikenteen kuljetusten jyrkän vähenemisen ja henkilöliikenteen kasvun pysähtymisen seurauksena.

Tilikauden liikevoitto vuodelta 2009 oli 28,9 miljoonaa euroa, kun se edellisvuonna oli 74,4 miljoonaa euroa.

Liikevaihto oli 1 399,4 miljoonaa euroa, jossa on laskua edellisvuodesta 8,6 prosenttia. VR-konsernin hallitus esittää, että osinkoa ei jaeta vuodelta 2009.

Konsernin vuoden viimeisen vuosineljänneksen tulos oli kuitenkin edellisiä parempi. Liikevaihto oli 385,8 (396,5) miljoonaa euroa ja liikevoitto 17,9 (6,2) miljoonaa euroa. VR:n mukaan viimeisellä kvartaalilla näkyivät vuoden aikana tehtyjen säästötoimenpiteiden vaikutus sekä VR-Radan edellisvuotta parempi tulos.

Henkilöliikenne siirtyi radalta busseihin

Junien henkilöliikenteen kasvu pysähtyi viime vuonna ja matkustajamäärät jäivät 3,4 prosenttia alle toissa vuoden. Junissa tehtiin viime vuonna noin 67,6 miljoonaa matkaa. Henkilöliikenteen liikevoitto puolittui ja oli 29,4 (62,0) miljoonaa euroa.

Linja-autoliikenteessä tehtiin puolestaan 18,5 miljoonaa matkaa eli 8,6 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna. Nousua oli erityisesti pääkaupunkiseudun liikenteessä.

Talvesta ja junaturmasta reilusti lisäkuluja

Lähitulevaisuuden näkymät ovat edelleen epävarmat, ja toiminnan ennustettavuus on heikkoa niin rautatie- kuin autoliikenteessäkin. Tällä hetkellä talouden nopeaa elpymistä ei ole nähtävissä. Samalla raskaan teollisuuden käynnissä oleva rakennemuutos vaikuttaa ratkaisevasti myös VR:n liiketoimintaan.

VR-konsernin vuoden 2010 tulosta rasittaa vuoden alusta voimaan tullut kymmenen prosentin korotus ratamaksuun. Loppuvuodesta Liikenne- ja viestintäministeriön kanssa solmittu yksinoikeussopimus junien henkilöliikenteestä velvoittaa VR:ää hoitamaan tiettyjä kannattamattomia reittejä omalla liiketoimintariskillään.

Alkuvuoden talviongelmat sekä tammikuun alussa tapahtunut junaonnettomuus Helsingin asemalla aiheuttavat VR-konsernille vähintään noin kuuden miljoonan euron tulosmenetyksen ylimääräisinä kuluina sekä tulonmenetyksinä.

Katso Jussi Kärjen raportti

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.