Mainos

Taantuma pulskistuttaa työttömyyskassojen jäsenmäärää

Työttömyyskassoihin on liittynyt uusia jäseniä aiempaa enemmän. Varsinkin nuoret työntekijät ovat heränneet taantuman aikana huomaamaan työttömyysturvan tärkeyden.

Vauhdikkaimmin uusia jäseniä on tullut ammattiliitoista riippumattomaan Yleiseen työttömyyskassaan eli niin sanottuun Loimaan kassaan. Siihen liittyi viime vuonna peräti 29 000 uutta jäsentä, kun liittyjiä oli 7 000 talouden hyvien aikojen vielä jatkuessa vuonna 2007.

Piikki jäsenmäärän kasvussa alkoi muodostua vuoden 2008 lopulla, jolloin talouden synkistyminen alkoi näkyä Suomessa.

- Näyttää siltä, että etenkin nuoret ovat huomanneet, että työttömyysturva kannattaa ottaa, kun tilanne on sen verran epävarma, arvioi Loimaan kassan toimitusjohtaja Auli Hänninen.

Loimaan kassa aloitti toimintansa vuonna 1992, ja se on Suomen suurin työttömyyskassa yli 300 000 jäsenellään.

Alan ahdinko näkyy jäsenmäärissä

Muihin suuriin kassoihin ei ole tullut samankaltaista ryntäystä kuin Loimaan kassaan, mutta jonkinlaista vilkastumista jäsenmäärien kasvussa näkyy.

Muun muassa ekonomien, insinöörien ja arkkitehtien IAET-kassassa jäsenmäärä on kasvanut hieman vauhdikkaammin kuin edellisinä vuosina.

- Viime vuonna jäsenmäärä kasvoi noin neljän prosentin vuosivauhdilla, kun kasvu on edellisinä vuosina ollut kolmen prosentin luokkaa. Eli hieman se on nopeutunut, mutta mitään suurta hyppäystä ei ole tapahtunut, kertoo kassan johtaja Aleksei Solovjew.

IAET-kassaan liitytään pääosin ammattiliittojen kautta, ja perinteisestikin suurin osa liittyneistä on ollut nuorempaa väkeä. Kassassa on nyt jäseniä noin 200 000.

Joidenkin alojen ahdinko on taantumassa ollut niin suuri, ettei uusia jäseniä ole tullut, kun työsuhteita ei juuri solmita ja edellisiäkin on katkolla. Näin on käynyt esimerkiksi Metallityöväen työttömyyskassassa.

Metalliliitossakin on silti huomattu nuorten kiinnostuminen järjestäytymisestä epävarmana aikana: uusia opiskelijajäseniä liittyi liittoon viime vuonna peräti kolmannes enemmän kuin edellisinä vuosina.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.