Mainos

Taantuma näkyy kukkarossasi – näitä asioita kannattaa nyt miettiä

Taantuma kolkuttelee ovella, mikä tulee näkymään myös kotitalouksissa. Talousasiantuntijoiden mukaan on väistämätöntä, että kuluttajien kukkaro kevenee. Varautuminen olisikin syytä aloittaa nyt.

Nordean eilen esittämän arvion mukaan Suomen talous on ajautunut taantumaan, eikä parannusta ole odotettavissa ensi vuonnakaan.

Suomen hypoteekkiyhdistyksen toimitusjohtaja Matti Inhan mukaan tällä hetkellä tilannetta kuitenkin vielä helpottavat alhaiset korot.

– Korot ovat olleett älyttömän alhaalla ja se on satanut suoraan jokaisen lompakkoon, jos on asuntovelkaa. Eli tavallaan tällaista kriisitietoutta ei ole lompakossa kaikilla näkynyt, Inha toteaa Huomenta Suomessa.

– Mutta näkymät ovat kuitenkin varsin vakavat. Nyt pitäisi jokaisen katsoa niitä puskureita, että pärjää jos tästä vielä mennään alaspäin.

Uskaltaako esimerkiksi vaihtaa asuntoa?

Heikkenevä taloustilanne voi saada monet epäröimään esimerkiksi asunnonvaihtoa. Nordean yksityistalouden ekonomisti Anu Numminen ei tyrmää uuden asunnon hankintaa nykynäkymillä, mutta muistuttaa realiteeteista.

– Tärkeintä on aina mitoittaa menot tulojen mukaan. Esimerkiksi asunnonvaihdossa täytyy miettiä sitä, ettei osta liian kallista asuntoa. Ja että miettii omaa työtilannettaan, miten varmana pitää omaa työpaikkaansa. Ja sitä, onko oma työttömyysturva kunnossa.

Numminen on huolissaan siitä, että noin neljänneksellä suomalaisista ei ole mitään säästöjä.

– Aika moni suomalainen ajattelee, että eletään kädestä suuhun ja ehkä maksetaan sitä asuntolainaa ihan viimeiseen asti. Sehän ei ole se, mitä me pankissa suositellaan. Aina pitäisi ajatella, että sen asuntolainan maksamisen lisäksi pitäisi pystyä säästämään.

Hypoteekkiyhdistyksen toimitusjohtaja Matti Inhan mukaan paukkuja säästämiseen pitäisi nyt myös löytyä.

– Otetaan nyt esimerkiksi ne töissä käyvät asuntovelalliset, jotka saavat nyt käteen monta sataa euroa enemmän kuukaudessa alentuneesta korkotasosta johtuen.

Inhan mukaan onkin kyse valinnoista - sijoittaako, säästääkö vai tuhlaako rahat. Inha itse kehottaisi ihmisiä sijoittamaan tai lyhentämään lainaa nopeammin.

Numminen suosittelee kuitenkin lainan lyhentämisen sijaan säästämistä.

– Vaikka asuntolainaa maksaisi nopeammin, niin se maksettu asuntolaina ei sitten auta siinä yllättävässä taloustilanteessa.

Katso Anu Nummisen ja Matti Inhan haastattelu: (Huomenta Suomi 5.9.2012)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.